7188 са незаетите места във висшите училища у нас за учебната 2012-2013 година. Това съобщиха за „Монитор” от образователното министерство.

По-голямата част от тях са в частните университети – 4456, а останалите 2732 са в държавните висши училища.

Първенец по брой незаети места – 1305,

е Бургаският свободен университет. Това на практика значи, че университетът не е могъл да запълни дори и половината от план-приема си, който за изтеклата учебна година е 2000 души. Тази тенденция важи за голяма част от частните университети.

Данните от Министерството на образованието показват, че Европейският политехнически университет в

Перник е успял да приеме само 84-ма студенти,

а незаетите места са 336, което е над 70% от обявения план-прием. Слаб интерес на бъдещите висшисти предизвиква и Международният колеж в Добрич със 713 празни места от обявени 900.

Сред частните вузове на най-голям интерес се радват Американският със 141 незаети места от 420 обявени и Нов български университет с 420 незаети от общо 3451. В най-старото висше учебно заведение у нас -  Софийския университет, има 900 свободни места  а е бил планиран прием на 7100 младежи.

Въпреки кризата за студенти, която е обхванала висшите училища през последните години, има университети, които са успели да запълнят целия си план-прием. Това са Университетът за национално и световно стопанство, Техническият университет и Университетът по библиотекознание и информационни технологии.

Целият прием е запълнен и в НСА

както и Университетът по хранителни технологии в Пловдив, показва справката на образователното министерство. От частните университети пък всички места са успели да запълнят Международното висше бизнес училище, Колежът по мениджмънт, търговия и маркетинг в София и др. На сравнително силен интерес от страна на бъдещите студенти са се радвали и Военната академия със само 4 незаети места, Аграрният университет в Пловдив с 5 свободни бройки, Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров” с 6 и др.