Над 76% от българите имат недостиг на витамин D. Това показва национално представително проучване на честотата на най-разпространените ендокринни заболявания и състоянието на витамин D сред населението, съобщават от Българското дружество по ендокринология.

В проучването са участвали 2032 души от 10 български града (София, Стара Загора, Сливен, Добрич, Русе, Троян, Монтана, Видин, Благоевград, Сандански) и прилежащите към тях малки градове и села. То е проведено през януари 2012 г. Данните за състоянието на витамин D са особено любопитни, тъй като подобно измерване на нивото му сред популацията се прави за първи път в България.

При 21% от хората е установен дефицит – тежко намаление на нивото на витамин D. Най-висок е процентът при възрастните хора (над 60 години) – 25%, следван от хората в средна възраст – 21 % от изследваните. Дефицит на витамин D се наблюдава и близо два пъти повече сред жителите на градовете, в сравнение с тези в селата – съответно при 23% и 12% от изследваните от хора.

Подобно съотношение се наблюдава и по отношение на жените и мъжете – дефицит на витамин D се наблюдава при 27% от изследваните жени и при 15% от мъжете. "Подобна тревожна статистика се наблюдава не само у нас, но и в държавите от Европейския съюз и повечето развити страни. В голяма част от тях тепърва започва да се обръща внимание на проблема с недостига на витамин D и да се предприемат съответните мерки", заяви д-р Александър Шинков, главен асистент в Клиниката по тиреоидни, метаболитни и костни заболявания към УСБАЛЕ "Ак. Иван Пенчев".

Витамин D е хормон, който има отношение към здравината на костите, мускулния тонус и сила, риска от падания и фрактури. Освен това, много проучвания, които се правят в последните години сочат, че когато нивото на витамин D в организма е достатъчно, се наблюдават значително по-малко симптоми на простуда или грип (т.е. децата и възрастните боледуват в пъти по-рядко).

Предполага се, че витамин D има отношение и към регулацията на повечето клетки в организма. Съществуват данни, че при хора с ниско ниво на витамин D се наблюдава по-висока честота на някои видове карциноми (на млечната жлеза, простатата, дебелото черво) и съответно по-висока смъртност от тях. Хората с недостиг на витамин D по–често развиват захарен диабет тип 2, множествена склероза, повишено кръвно налягане и сърдечно–съдови заболявания (атеросклероза), депресии.

При хората витамин D се образува предимно в кожата под влияние на ултравиолетовите лъчи на слънчевата светлина. Продукцията му се влияе от годишните сезони, продължителността на експозицията на слънчевите лъчи, употребата на слънцезащитни средства, кожната пигментация, хранителните навици и др.

Препоръчително е хората с недостиг или дефицит да приемат допълнително витамин D3 – под формата на капки например. Витамин D би могъл да се приема и с храната, но съдържанието му в повечето храни е оскъдно. Основен източник са тлъстите риби (сьомга, в по-малка степен сардина, скумрия и други), но те съвсем не са масова храна в България. Друг източник са гъбите и в по-малка степен яйцата. При дневни нужди от 800 – 1000 и повече единици, чрез храната може да се набавят само около 100 единици дневно. /БГНЕС/