Над 98% от европейските средства са  договорени, а разплатени до този момент са над 5,1 млрд. лв, като само за тази година плащанията са в размер на 2,2 млрд.  лв. Това каза министърът по управление на  средствата от ЕС Томислав Дончев пред БТА.

Ако от 2007 г. до края на 2011 г. България е успяла да плати 2,9  млрд. лв., то плащанията за годината до момента са поне 2,2 млрд. лв., което означава, че това е сума, сравнима с предишните пет години и това не е финалът.

В началото на януари ще можем да кажем как ще завършим годината, коментира министърът. Той отбеляза, че тази година има и много сериозен ръст в договарянето на средствата. Те в момента са над 98%, като една трета от средствата са договорени през тази година.

Според Дончев няма как да не се  отчетат "шампионските показатели" на ОП "Транспорт" -  97,2% договорени и над 41% осъществени плащания. ОП  "Конкурентоспособност" е с по-нисък темп на договаряне  - малко  над 76%, но пък с 43% реализирани плащания.

Попитан за дейностите по ключови проекти, какъвто е "Дунав мост 2", министърът отбеляза, че остават малки довършителни работи, но голямото предизвикателство оттук нататък ще е създаването на проектна компания, която ще управлява моста. Проведени са серия разговори с румънската  страна с молба да мобилизира максимално румънското министерство на транспорта, за да участва активно в преговорите. Те  стартираха и се надявам да приключат максимално бързо, защото  мостът няма как да бъде експлоатиран без проектна компания, заяви  министърът.

За предстоящите избори и отражението им върху процеса на усвояване на средствата от ЕС, Дончев изрази надежда каквито и да са политическите  конфигурации след вота, системата да остане максимално  съхранена.

Като министър трябва да приключа мандата си със 100 процента договорени средства и, дай Боже, поне половината платени, това е до средата на следващата година, заяви Дончев.