Поскъпването на акциите в САЩ, до рекордните нива през първите два дни от тази седмица, доведе до спекулации за образуването на балон на пазара. Според анализатори, ако това е така, той доста прилича на балона от 1999 г.

Тази седмица S&P 500 и Dow Jones Industrial Average достигнаха рекордни нива от съответно 1 775 пункта и 15 721 пункта. През последните два дни индексите падат, след като Фед не промени за пореден път паричната си политика.

Според Майкъл Гайд, главен инвестиционен стратег в Pension Partners, силното покачване на фондовите индекси в Ню Йорк през тази година е било движено от количествените улеснения на Фед, който възлизат на 85 млрд. долара месечно. Към момента обаче този двигател е до голяма степен изчерпан. Парите, които централната банка налива на пазара вече са отчетени в цените на активите и сега логично трябва да последва низходяща корекция.

"Виждате значителен приток на средства към пазара на акции, всъщност най-големия от 2000 г. насам. А инфлационните очаквания остават ниски... Това показва колко далеч са се отклонили цените на акциите от тренда на американската икономика, тъй като инфлационните очаквания отразяват цялостния икономически цикъл“, посочва Гайд, цитиран от CNBC.

Той прави паралел с пазарната среда в края на 90-те години на XX век, когато огромният апетит за акции на интернет компании доведе до скок на американските индекси и до катастрофа на фондовите борси през 2000 г., широко известна като Дотком балон.

Подобна тенденция се очертава на пазара на акции в САЩ в момента. След като Фед наля 2.8 трилиона долара на пазара от края на 2008 г. насам, лесните пари повдигнаха силно цените ан акциите.

Гайд посочва, че всички предупредителни знаци за балон са налице, включително слабото представяне на по-малките компании в САЩ, силният апетит за книжата на определени сектори и фактът, че доходността на облигациите не отразява окачванията за цените на акциите.