Наемите на жилищата в големите градове продължават да вървят нагоре, докато цените на продажбите са по-стабилни, покачването при тях е с по-бавни темпове, коментира Снежана Стойчева, мениджър на сайта imoti.net, в ефира на телевизия Bulgaria On Air.

„В момента е периодът на наемите, който продължава до октомври”, каза още тя. „Като цяло продължава търсенето на качествени жилища с добра локация, ново строителство. За съжаление по-малко са предложенията, които отговарят на тези критерии”, обясни Стойчева, цитирана от „Монитор”.

Според нея наемите на квартирите поскъпват заради голямото търсене и затова, че няма предлагане на качествени имоти. „Появяват се платежоспособни клиенти, които имат добра работа, които търсят хубаво жилище и имот - в добър квартал, с нови мебели, по възможност с паркинг. Подобни предложения, особено за ново строителство, обаче са малко, обясни брокерът.

По думите ѝ пазарът на наемите е доста по-специфичен от този на продажбите. В периода на криза се появиха доста фирми, които навлязоха в този сегмент. Това е един вид „бързооборотна стока” и не всички са коректни посредници, предупреди Стойчева. Затова трябва да се внимава, за да не се попадне и на подвеждащи обяви.

„Когато няма договор, обаче цената на продажбата или наема пада”, обясни Стойчева.

Другата тенденция е, че има плавно покачване при цените за продажба на качествените имоти. Но и тук интересът е към добрите имоти, ново строителство.

Според други брокери най-големият проблем на наемния пазар е недостигът на наистина луксозни жилища, отговарящи на всички условия на сегмента. Сега в София се оферират апартаменти в центъра с дизайнерско обзавеждане, разположени обаче в стари олющени кооперации.