Първият конкурс за назначаване, който Агенцията по вписванията организира след година и половина пауза, е за нов главен секретар на ведомството.

Това на практика е най-висшата административна длъжност в институцията, която е подчинена на правосъдния министър, пише „24 часа“.

Оказва се обаче, че на фона на обещанията за нов морал именно реформаторските кадри във властта правят поредица от действия, с които не само че проправят пътя на предварително определен човек за заемането на поста, но и демонстрират пълно незачитане на нормативната уредба и погазване на законите.

В случая пряката отговорност се пада на два високопоставени кадъра, назначени на постовете си през последната година от правосъдния министър Христо Иванов.

Става въпрос за изпълнителния директор на Агенцията по вписванията Елена Маркова, която е бивш заместник-председател на Централната избирателна комисия от квотата на Синята коалиция, и Ивелина Николова, главен секретар на Министерството на правосъдието.

От хронологията, с която се избира нов главен секретар на ключовата за бизнеса Агенция по вписванията, става ясно, че Иванов, Маркова и Николова са действали с ясното съзнание, че за поста има предварително определен кандидат, който пък се оказва свързан със съветник на двама вицепремиери: от служебното правителство - Илияна Цанова, както и от настоящото в лицето на Румяна Бъчварова - компютърния специалист Васил Величков.

Той е човекът, когото случайно или недотам случайно Висшият съдебен съвет прати да проверява „случайното“ разпределение на делата в Софийския градски съд.

Очевидно залогът за това кой да е главен секретар на агенцията не е само защото основната месечна заплата на поста е до 2750 лв. За да се стигне до назначаването на „правилния“ човек, се преминава през цели три етапа, а един от тях представлява решение на правителството.

Нарушенията не касаят единствено процедурата за избор на нов главен секретар. Случилото се показва, че институцията, подчинена на министър Христо Иванов, е обзета от епидемия от нарушения в кадровите конкурси.

Вторият конкурс, който Агенцията по вписванията обявява след пауза от година и половина, е за директор на дирекция „Информационно обслужване и технологии“. Изискванията за участие са сходни като при конкурса за главен секретар, но в случая се изисква стаж от минимум пет години.

Участие в конкурса за директор вземат отново Иглика Минчева и Красимира Мекерова. Фрапиращото е, че Иглика Минчева, която е допусната до конкурса за главен секретар, където изискванията са по-високи, е отстранена още в началната фаза на конкурса за директор с мотива, че не отговаря на минималните изисквания.

Недопусната до втория етап на конкурса е и Мекерова, защото не отговаря на специфичните изисквания. Директор на дирекция „Информационно обслужване и технологии“ така и не е избран. Накрая процедурата е прекратена, но за и.д. шеф е назначена неотговарящата на изискванията за титуляр Красимира Мекерова.