Заместник-министърът на икономиката Любен Петров връчи наградата "Иновативна фирма" за 2014 г. на годишната церемония, организирана от Българско патентно ведомство. 

За патенти в сферата на високите и нанотехнологии за сигурност и защита на широк спектър от продукти, стоки и документи приза получи фирма КЕИТ ООД. Разработките на компанията се използват в редица страни като САЩ, Германия, Швейцария, Оман и Танзания, съобщиха от икономическото ведомство.

"Ще работим за създаването на среда, в която хората с визия като вас да се чувстват свободни и мотивирани да създават иновации, които подобряват живота ни. Министерство на икономиката има твърдото намерение да е ваш партньор по този път". Това заяви зам.-министър Петров на церемонията, като изрази своята увереност, че въпреки затрудненията и разочарованието, което се наблюдава в някои сектори именно иноваторите са тези, които имат потенциала да променят нещата.

Зам.-министър Петров подчерта, че Министерство на икономиката ще разчита на конструктивен диалог, който ще допринесе за подобряване условията за развиването на високотехнологични и иновативни продукти и услуги у нас. 

Това е сред основните приоритети на министерството, като някои от мерките за стимулирането на иновациите предвиждат фокусиране на инвестициите в развитие на иновационния потенциал в определени ниши, в които страната ни има конкурентно предимство. Усилията на Министерство на икономиката ще бъдат насочени и към създаването, привличането и задържането на висококвалифициран човешки ресурс.

На церемонията бяха отличени още изобретатели в областта на химията и биотехнологиите, електрониката и електротехниката, машиностроенето и строителството. Наградите бяха уважени и от г-н Франсоа-Режи Анар, директор на дирекция "Европейско и международно сътрудничество" към Европейското патентно ведомство, който заяви, че българските им колеги могат да разчитат на подкрепа и в бъдеще. 

По негови думи иновациите са изключително важни за генерирането на икономически ръст на европейско ниво и за засилване определящата роля на Европа в справянето с глобалните предизвикателства.