CEE Bankwatch Network и ЕС „За Земята” обявяват конкурс за граждански проекти, подпомагащи устойчивото развитие в сферите ресурсна ефективност, чиста енергия, устойчив транспорт, гражданско общество и други.

В конкурса могат да участват отделни физически лица, местни активисти, местни групи и неправителствени организации. Желаещите да се участват са поканени да представят описание на проект (в идейна фаза!) до 1 ноември.

До 3000 евро са на разположение за награждаване на най-добрите проекти. Жури, съставено от експерти в областта на устойчивата енергетика и транспорт, развитие на общността и гражданското общество, ще реши кои три проекта ще бъдат наградени в зависимост от потенциала на идеите и качествата на проектните предложения.

Наградният фонд или част от него по преценка на финалистите, следва да бъде изразходван за реализирането на начална стъпка по проекта, предварително описана в проектното предложение (по-подробно разписване на проекта, популяризиране и други).

Целта на конкурса е да покаже, че гражданите могат да вземат активно участие в разпределянето на европейските средства с реализиране на граждански инициативи и проекти.

Конкурсът ще се проведе успоредно в 8 държави членки на ЕС. Трите най-добри български проекта ще бъдат представени в Брюксел пред представители на европейските институции през месец февруари 2013 г.

Първи ноември е крайният срок за подаване на проектни предложения.