Водещата американска банка Goldman Sachs публикува прогноза за най-добрите сделки на 2012 г, цитирана от Businessinsider.

 

Инвеститорът се отдалечава от американските и европейските пазари, заради продължаващата стагнация, свързана с диливъриджа в частния сектор.

Екипът на Goldman за глобалните пазари, воден от Франческо Гарзарели, понижи прогнозата си за ръст на световния БВП от 3.4% на 3.2% през 2012 г, като залага на растеж на развиващите се пазари и поскъпване на суровините.

 

Свободни от много от проблемите на развития свят, икономиките на развиващите се страни работят сравнително близо до оптималния си капацитет, с инфлацията, която едва сега започва да се охлажда. Държавните политики в тях постепенно се изместват към предотвратяване на забавянето на растежа и вероятно ще продължат в тази посока, което ще помогне за запазване на относителна устойчивост.

 

От Goldman препоръчват къси позиции върху европейски корпоративен дълг с висока доходност, базирани върху индекса iTraxx Crossover, който отчита цените на 125 вида CDS /застраховки срещу фалит/ за европейски облигации с инвестиционен рейтинг. От Goldman дават цел от 950 базисни пункта, с потенциална възвращаемост от 4.5% и стоп на ниво от 680 базисни пункта, в случай на стабилизиране на еврозоната.

 

Прогнозата се базира на това, че качеството на кредитите, отпуснати към европейските компании извън финансовия сектор не се подобрило и остава по-лошо от нивата преди кризата. Освен това от Goldman очакват затягане на кредитните условия в Европа и огромен натиск по отношение на публичните разходи.

 

Друга добра инвестиция са късите позиции върху германските облигации с 10-годишен падеж. Целта тук е доходност от 2.8%. Потенциалната възвращаемост на инвестицията е 4.5%, а препоръчваният от Goldman стоп е ниво от 2 %.

 

Според американските банкери в дългосрочен план, ограниченото финансиране и влошаването на икономическите перспективи ще действат като "принуждаващ механизъм", който ще доведе до споразумение за по-силна фискална интеграция на еврозоната, свързана с нови бюджетните правила, подкрепени от ефективни регулации и санкции.


От американската банка залагат на дълги върху курса EUR/CHF с цел нивото 1.35 франка, потенциална възвращаемост от 11% и стоп на ниво от 1.20 франка.

 

Корелацията с рисковите активи силно засяга валутните пазари. Трудно е да се намерят валутни двойки, които предлагат асиметрична възвращаемост. Една от стратегиите, които ограничават този проблем е да се залага на валутите, които зависят силно от политически решения. Швейцарската национална банка е поела ангажимент за поддържане на валутния курс EUR/CHF над 1.20. А политиката на количествени улеснения ще се засили в съответствие с бързото забавяне на швейцарската икономика и дефлационния натиск.

 

Goldman препоръчва дълги позиции върху канадските акции, на база на индекса S&P TSX, срещу къси позиции върху японските акции, базирани на индекса Nikkei 225, без хеджиране на валутния риск. От банката са харесали тези два индекса, заради негативния ефект от покачването на цените на суровините върху японската икономика и акции и позитивният ефект, който има същия процес върху канадския пазар. Очакваната потенциална възвращаемост е 20%.


Големите излишъци по текущата сметка, и свързаните с тях признаци на натрупване на прекомерни валутни резерви, са важна характеристика за продължаващо наличие на глобални дисбаланси. По-специално в Азия, редица страни отчитат значителни излишъци в комбинация с управлявани валутни курсове и траен инфлационен натиск.

 

Валутите на тези страни остават силни и имат добри перспективи за допълнително поскъпване. Китайският юан и малайзиския рингит са типични примери в това отношение. От Goldman препоръчват дълги позиции върху тези валути срещу британския паунд и долара. Очакваната възвращаемост на такова вложение е 7%.

 

Низходящият риск от Европейската дългова криза се засилва, така че петролните компании имат стимул да намаляват запасите си, подготвяйки се за нова глобална рецесия. В опита си да оценят влиянието на проблемите в еврозона търговците на суровината дават твърде ниски цени, за да стимулират покачване на добива.

 

От Goldman очакват, че процесът на намаляване на запасите ще продължи, което ще доведе до покачване на цените на суровината. Ето защо препоръчват дълги позиции върху фючърсите на петрол сорт Брент с доставка през юли. От банката посочват цел 120 долара за барел, стоп на 100 долара за барел и очаквана възвращаемост от 12%.