Най-доброто място за работа в САЩ за човек, който не е учил дълго, е държавната администрация – пише сайтът AllGov, посветен на реалната политика на федералното правителство във Вашингтон.

Според новия доклад на бюджетната комисия към Конгреса, федерален служител с диплома за завършено средно образование ще печели 21% повече, ако работи за държавата, отколкото ако отиде в частния сектор.

За сметка на това хора с дипломи за магистър и доктор получават от държавата с 23% по-малко, отколкото биха получили от частния сектор.

За хората с бакалавърска диплома на практика е без значение дали ще работят в държавния или частния сектор. От федералните служители 51% имат бакалавърска диплома – и само 31% от работещите в частния сектор.

Взето общо, федералният служител получава с 2% повече, отколкото средният работник в частния сектор. Но държавният служител освен това получава с 48% повече социални надбавки, пенсии и т.н. и в крайна сметка общото му възнаграждение е с 16% над това на частния.

Средният федерален служител е на възраст 45 години, а средният работник в частния сектор е на 41 години, тоест с 4 години по-млад.