Спирането на Южен поток беше един от най-смелите и най-добрите ходове на Пламен Орешарски като премиер. И причината за това не е, че проектът е лош за България. Не е и фактът, че правителството вероятно пада точно заради това решение на премиера. Нито пък корупционните скандали свързани с избора на изпълнител на изграждането на газопровода. Причината е, че страната ни най-сетне има коз срещу Русия.

 

Този коз трябва да бъде използван внимателно, но категорично. Москва е готова на отстъпки, ако става въпрос за Южен поток и София трябва да се възползва от това.

 

Днес министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров е на посещение в България, за да рестартира спорния проект. В хода на визитата си той даде множество сигнали за това, че строителството на газопровода може да бъде изтъргувано на добра цена.

 

Лавров говори за българо-руските търговски взаимоотношения, в които множество български компании са спирани от защитни мита и процедури. В резултат икономиката на България е на минус с 1.8 млрд. лв. само за първите 4 месеца на годината в търговията си с Русия. Дефицит, който вероятно ще надхвърли 8 млрд. лв. или над 10% от брутния вътрешен продукт на страната ни до края на тази година.

 

Руският външен министър посочи различни проблеми на двустранните търговско-икономическите отношения, стоящи на дневен ред, които Москва е готова да разреши.

 

Той говори за разширяване на фериботните връзки, за привличане на повече руски капитали, за увеличение на руските туристи в България.

 

За замразените проекти АЕЦ Белене и Бургас-Александруполис Лавров каза, че Русия разбира причините, които ги възпрепятстват и ще чакат достатъчно време, докато се появи разбиране за взаимната полза от тях.

 

Да не забравяме обаче, че в момента Росатом съди НЕК в арбитража в Париж за 1 млрд. евро, във връзка с проекта за втора атомна електроцентрала.

 

От своя страна Орешарски дипломатично подчерта, че спирането на Южен поток е заради започнатата процедура от Европейската комисия срещу България.

 

Подобен подход на прехвърляне на отговорността обаче може да изиграе лоша шега на страната ни. България трябва да използва наличието на средство за натиск върху Русия и да изтъргува Южен поток колкото се може по-скъпо, преди бюрократите в Брюксел да вземат решението вместо политиците в София.