Страстта на френския икономист Кристоф Баро към прогнозирането идва от тийнейджърските му години, когато той и баща му залагат на коне край Ница. В надпревара през 2002 г. те заложили 100 евро на печелившата двойка коне и удвоили парите си. Успехът накарал 16-годишният Баро да започне да прави елементарни компютърни модели за най-печелившите залози в спорта.

 

На 20 години той и един негов приятел създали уебсайт за прогнозиране на резултати от тенис мачове, европейските футболни срещи и дори избори.

 

"Първата ми идея беше да разгледам как можете да очаквате да спечелите чрез сравняване на коефициентите на фаворитите и дългогодишните участници", коментира пред Bloomberg Баро, който сега е на 27 години. "Това беше един опит за систематизиране. Използвахме много прости модели."

 

Оттогава Баро става все по-добър в анализите си, всъщност толкова добър, че печели първо място в тазгодишната класация на Bloomberg Markets за прогнозите за икономиката на САЩ. В момента Баро е главен икономист на Market Securities LLP в Париж.

 

Германският отбор на Бернд Вайденщанер и Кристоф Балц от базираната във Франкфурт Commerzbank AG, задържат второто си място от миналата година. Двамата твърдят, че разчитат по равно на инстинктите си и на подробните данни в изготвянето на своите прогнози.

 

Вижданията им за икономиката обаче се различават значително от тези на Баро. Според французина намаляването на дефицита през фискалната 2013 г. заплаши възстановяването на САЩ. А германците смятат, че ограничаването на публичните разходи е добър ход в подкрепа на икономическия растеж.

 

Британецът Дейвид Маки от JPMorgan Chase & Co, който смята, че икономиките са естествено склонни да растат, заема първа позиция в класацията на Bloomberg за икономическите прогнози за еврозоната.

 

Bloomberg Markets класира 101 анализатори на икономиката на САЩ, използвайки данните от последните две години за 5 месечни показателя, като началното жилищно строителство, безработица и БВП.

 

За еврозоната в класацията участват 74 икономиста, с прогнози за общо 11 показателя, включително инфлацията и индустриалното производство.

 

Към средата на ноември Баро прогнозира, че брутният вътрешен продукт на САЩ ще нарасне с около 1.7% през 2013 г. , което е забавяне от 2.8 на сто през 2012 година. Той смята, че американските политици не обръщат внимание на поуките от еврозоната, където строгите икономии удължиха рецесията до 18 месеца.

 

Според Вайденщанер, който е на 43 години и Балц, който е на 46, строгите икономии са подходящото лекарство за страни като Ирландия, Испания и САЩ.

 

Намаляването на дефицита в бюджета на американското правителство до 3% от БВП през фискалната 2014 г. от 6.8 на сто през 2012 г. подготви икономиката за по-бърз растеж. Двамата германци очакват увеличение на БВП на САЩ догодина с 2.8%, движено от поскъпването на недвижимите имоти и износа.

 

"Много хора се опасяваха, че фискалната политика ще доведе до провал на възстановяването", коментира Балц. "Но това не стана, а политиците се оказаха прави с съкращаването на разходите".

 

Вайденщанер счита, че икономиите са помогнали на Германия да изпревари конкурентите си в Европа. Страната имаше бюджетен дефицит от 4.2% през 2003 г., а 4 години по-късно вече оперираше с излишък.

 

Маки от JPMorgan, който е на 55 години, счита, че икономиката на еврозоната ще регистрира ръст през 2014 г. за първи път от 3 години насам. Той смята, че икономиите могат да са от полза, ако се прилагат внимателно. Но това не е станало в Европа, където съкращаването на разходите само е задълбочило рецесията.


Сонг Ю от Goldman Sachs Group Inc. печели първото място за прогнозите си за икономиката на Китай, която влиза в ера на по-бавен растеж. Правителството в Пекин измества инвестиционната си стратегия и затяга кредитирането, докато най-големите банки отчита загуби от рязкото увеличаване на лошите кредити.

Сонг отчита голям спад в публичните инвестиции от началото на 2013 г. когато президентът Цзинпин дойде на власт. В резултат темпът на растеж на китайската икономика ще се забави до 7.6% през 2013 г.


През 2014 г. обаче Сонг очаква леко ускоряване до 7.7%, подхранвано от повече правителствени разходи за опазване на околната среда и здравеопазване, както и от износа.