Данните на НСИ показват ясна връзка между продължителността на живота на българите и стандарта им. Най-дълго живеят жителите на София – 76 години, а най-малко тези на Враца – 72.3 години. Сред водещите региони по продължителност на живота са още Пловдив, Варна и Благоевград.

 

София е градът с най-високи средни доходи и най-висок стандарт на живот на населението, докато регионът на Враца е един от най-бедните в България.

 

Средната продължителност на предстоящия живот общо за населението на страната, изчислена за периода 2011 - 2013 г., е 74.5 години. Спрямо предходния период -2010 - 2012, тя се увеличава с 0.5 години, сочат данните на НСИ.

 

България е сред страните с най-ниска средна продължителност на живота в Европейския съюз. С по-ниска продължителност на живота са само Литва и Латвия по 71.1 години. Най-дълго живеят в Испания (82.5) и Италия (82.4).

 

Средната продължителност на живота е с 2.7 години по-висока за населението в градовете (75.3 години) отколкото за населението в селата (72.6 години).

 

Спрямо 2003 г. увеличението на средната продължителност на предстоящия живот за населението в градовете е с 2.8 години, а за населението в селата - 1.6 години.

 

За лицата, достигнали възраст 65 навършени години, очакваната средна продължителност на живота е 15.8 години, като тя се увеличава с повече от година през последното десетилетие, като респективно расте и времето за получаване на пенсии.