Бил Грос, управляващ най-големия в света частен фонд на дълговите пазари Pacific Investment Management Co, заяви, че Федералният резерв вероятно планира да организира трети кръг количествени улеснения, който ще бъде обявен през април, предава Bloomberg.

Краят на периода на данъчни облекчения, приети по времето на президента Джордж У. Буш и планираното съкращаване на разходите от федералния бюджет с 1 трлн. долара, засилват загрижеността за темповете на възстановяване на икономиката на САЩ.

 

Досега, по време на мандата на Бен Бернанке, Фед закупи федерален и ипотечен дълг на обща стойност 2.3 трилиона долара в два кръга на количествени улеснения.

 

Това, заедно с политиката на нулеви лихви за рефинансиране на първичните дилъри доведе доходността на американските облигации с 10-годишен падеж до рекордно ниските 1.67% в края на миналата седмица.

 

В същото време цената на ипотечните облигации остава почти без промяна през март, което поражда спекулации, че следващият кръг от количествени улеснения на Фед ще бъде насочен към подпомагане на имотния сектор.

 

Pimco, чиито активи възлизат на 252 млрд. долара, намали през миналия месец експозициите си в американски държавен дълг за първи път от февруари 2011 г, когато фондът на Грос продаде всичките си американски облигации.

 

През февруари Pimco намали дела на американските държавни ценни книжа във фонда до 37 на сто от активите от 38% през януари и увеличи експозициите в ипотеки до 52%.

 

През миналата година фондът реализира доходност от 5.8%, което е над средното за пазара.