Суверенният фонд на Норвегия, най-големият в света, спечели 219 милиарда крони /37 млрд. долара/ през първото тримесечие, печелейки от ръста на фондовите индекси, подкрепен от мерките на водещите централни банки за стимулиране на икономиката.

 

Така фондът с размер 728 милиарда щатски долара реализира доходност от 5.4% за първото тримесечие. Възвращаемостта от акциите е била 8.3%, а от инвестициите в облигации - 1.1%. Вложенията в недвижими имоти са донесли загуба от 0.3 на сто, пише Bloomberg.

 

Сред основните фондови пазари, тези в САЩ и Япония са донесли най-големи печалби на норвежкия фонд.

 

Най-големият европейски капиталов инвеститор, който получава своите инвестиционни насоки от правителството е инвестирал 62.4% от капитала си в акции, 36.7% в облигации и 0.9 на сто в недвижими имоти към края на март.

 

Миналата година беше втората най-добра в историята на фонда, като той променя инвестиционната си стратегия, за да се адаптира към глобалните двигатели на растежа.

 

Така Норвегия насочи инвестициите си извън Европа, основно към развиващите се пазари в Азия и Южна Америка.

 

Фондът обяви днес, че ще намали експозициите си в облигации деноминирани в четири основни световни валути с 80-90 на сто спрямо година по-рано. Това са йената, долара, еврото, британския паунд.

 

През първото тримесечие, фондът намали инвестициите в държавни ценни книжа на Япония, Австрия и Франция, като същевременно увеличи вложенията си в дълга на САЩ, Холандия и Германия.

 

Най-голямата позиция на фонда от вложенията в акции е Nestle SA. В книжата на производителя на храни са вложени 36.8 милиарда крони. Фондът държи 341.8 милиарда крони в американски държавни ценни книжа.

 

Правителството е депозирало 60 милиарда крони от приходите от добивания в Северно море нефт във фонда през трите месеца до края на март.