Най-големият инвестиционен фонд на дълговите пазари Pimco Total Return увеличи позициите си в американски държавни облигации до най-високото ниво за тази година, показват данните на Фед от април, съобщава CNBC.

 

Фондът, който управлява активи на стойност около 292.9 млрд. долара и начело на който стои знаменитият инвеститор Бил Грос, повиши дела на щатския държавен дълг в портфейла си до 39 на сто през април, спрямо 33% през март.

 

Ребалансиране на портфейл с подобни мащаби обикновено се прави на малки стъпки, за да не изкриви пазара, като размерът на покупките на долари говори за инвестиция с поне средносрочен хоризонт.

 

През май Грос писа до инвеститорите на Pimco, че държавните облигации "са по-добра алтернатива на парите в брой, докато централните банки на страните с доларови резерви /Китай, Япония/ продължават да участват" във валутните войни.

 

Думите на Грос изглеждат донякъде странно на фона на това, че заради нулевия основен лихвен процент на Фед, доходността на щатския дълг е на практика отрицателна, ако се претегли спрямо инфлацията.

 

Наистина централната банка на САЩ изкупува всеки месец американски ДЦК на стойност 40 млрд. долара и така възвращаемостта на книжата остава висока, за което допринасят и покупките от страна на големите чуждестранни централни банки.

 

Но тази конюнктура на пазара носи и висок риск. В момента облигациите са скъпи и с отрицателна доходност и всяко сътресение или решение за ограничаване покупките на централните банки може да доведе до сериозни загуби за инвеститорите.

 

Очевидно Грос залага на решението на Японската централна банка да поддържа йената евтина срещу долара.