Най-големите банки в света променят начина, по който осъществяват валутната търговия Целта на пръв поглед е да се възвърне доверието на клиентите, след като финансовият сектор беше разтърсен от поредица скандали, свързани със злоупотреби с вътрешна информация. Според Bloomberg това е стъпка в правилната посока. 

Но всъщност финансовите институции планират да затегнат правилата за сигурност и достъп до информация, обвинявайки собствените си служители за проблемите. Реално те искат да избегнат намесата на държавните регулатори на валутните пазари, които до този момента остават до голяма степен свободни от всякаква регулаторна намеса. А през тях всеки ден се осъществяват сделки за 5.3 трилиона долара. 

Barclays Plc, Deutsche Bank AG, Goldman Sachs Group Inc, Royal Bank от Scotland Group Plc и UBS AG, които заедно контролират 43 на сто от валутна търговия, осъществявана през банките ще направят по-трудно за търговците да се възползват от поверителна информация за клиентите. Но на практика никой няма да знае какво се случва в самите банки. 

Банките планират до ограничат броят на валутните брокери, техният достъп до информация за клиентите, възможността за разговори извън мрежата на самата банка и да автоматизират, колкото се може по-голяма част от валутната търговия, качвайки я не електронни платформи, пише Bloomberg. 

Банките действат, след като властите на три континента започнаха разследвания за изтичане на поверителна информация и манипулиране на валутните индекси. Във Великобритания и САЩ вече се водят преговори, за да се избегнат съдебни дела. Общата стойност на глобите може да достигне 15 млрд. долара, според анализатори от Sanford C. Bernstein. 

Банките обаче избягват решението на основния проблем, а именно определянето на валутните курсове и цените на активите, което е напълно непрозрачно. Обикновено то става в определени прозорци от време, през които всеки голям играч може да се възползва от възможността да задвижи пазара в исканата от него посока.