Най-големият български софтуерен разработчик, „Сирма Груп Холдинг“ АД, подготвя първично публично предлагане на Българската фондова борса.

От мениджъра на емисията, ЕЛАНА Трейдинг, съобщават, че „Сирма Груп Холдинг“ АД ще предложи на потенциални инвеститори 16 млн. нови акции.

Емисионната цена ще бъде определена в диапазона от 1.20 лв. до 1.65 лв. на акция, а капиталът на холдинга ще се увеличи от настоящите 49 837 156 лева до 65 837 156 лева.

Проспектът за предлагането е подаден за одобрение в Комисията за финансов надзор.

Сирма има над 23 годишна история и е една от най-големите софтуерни групи в Югоизточна Европа. Компанията е реализирала стотици успешни проекти в Европа, САЩ, Латинска Америка, Азия и Африка, а партньори и клиенти са международни гиганти като Oracle, Microsoft, IBM, Hewlett Packard, Siemens, както и публични институции като Министерството на отбраната и Министерството на здравето на САЩ.

Сред знаковите проекти на групата са платформите за управление на съдържание на уеб порталите на BBC за Световното първенство по футбол през 2010 г. и Летните олимпийски игри в Лондон през 2012 г., а от края на миналата година клиент става и The Financial Times.

„Това е естествена крачка в развитието на Сирма. След преструктурирането в холдинг през 2009, сега групата ще използва възможността да набере свеж капитал, за да ускори растежа си, както и да увеличи своето присъствие на чуждестранни пазари. Имаме и много високотехнологични идеи и разработки, за които имаме пълното ноу-хау, и вярваме че успешно ще се реализират на световния пазар“, коментира Цветан Алексиев, изпълнителен директор на IT холдинга.

Към момента „Сирма Груп Холдинг“ АД няма мажоритарен собственик. Няколко акционери, най-големите от които са основателите, притежават дялове над 10%. Това е най-голямата IT компания в страната с български собственици.

Според последния публикуван отчет на дружеството, приходите за 2013 г. са 22.8 млн. лв. млн. лв., а печалбата е почти 3 млн. лв.