BNP Paribas SA е близо до споразумение с щатските регулатори да се признае за виновна и да плати 9 милиарда долара, в резултат ма това, че е нарушавала американските санкции, според източник, запознат с преговорите.


Френската банка е обвинена, че умишлено е прикривала сделки за 30 милиарда щатски долара, при които е нарушавала санкциите наложени от САЩ срещу различни държави, сред които Иран и Судан.


Условия на споразумението все още не са окончателни, но двете страни са постигнали широко принципно съгласие.

 

Според The Wall Street Journal осен солидната глоба, на BNP Paribas ще бъде временно забранено, вероятно за няколко месеца, да осъществява сделки в щатски долари. Банката също така ще разкрие имената на служителите замесени в нарушаването на санкциите.

 

BNP, която е най-голямата банка във Франция, днес нейните акции поскъпват с 0.10%, след новината, като от началото на годината са поевтинели с близо 10 на сто.

 

Това ще бъде втората голяма европейска банка, която се признава за виновна пред американските регулатори през тази година. През май швейцарската Credit Suisse Group AG се съгласи да плати 2.6 млрд. долара глоба за това, че е позволявала на граждани на САЩ да крият пари от данъчните служби.