Deutsche Bank AG (DBK), най-голямата европейска банка по активи, отчете загуба за четвъртото тримесечие, която надхвърли прогнозите, след като компанията елиминира повече от 1400 работни места и отдели 1 млрд. евро за съдебни разноски.

 

Загубата от 2.17 млрд. евро, най-голямата от четири години насам, е около осем пъти по-висока от очакванията на пазара. За сравнение, за същия период на 2011 г. банката реализира печалба от 147 милиона евро.


Разходите, свързани със съкращения на работни места и съдебни дела, компенсират увеличението на търговските приходи, подкрепено от мерките на Европейската централна банка срещу кризата в Южна Европа.

 

Нелихвените разходи са нараснали до 10 милиарда евро от 6.7 милиарда евро през четвъртото тримесечие на 2011 година. Deutsche Bank отчете и 1.9 милиарда евро обезценка на положителна репутация и други нематериални активи.


Инвестиционното поделение на банката докладва загуба преди облагане с данъци в размер на 548 милиона евро през четвъртото тримесечие. Анализаторите очакваха печалба от 359 милиона евро.

 

От Deutsche Bank докладваха, че коефициентът на капиталова адекватност по Стълб 1 на Базел III е 8%, което е под очакванията на пазара.

 

Въпреки това акциите на банката поскъпват в началото на сесията във Франкфурт с 0.94%, до 37.46 евро, подкрепени от добрите резултати от основаната дейност и увеличаването на дела на на финансовата компания на глобалните дългови пазари, до 10.7%, което я прави най-големият играч в този сегмент.