Корупционен скандал, свързан със закупуване на лицензи от Microsoft, разтърси Румъния. Според вестник "Румъния либера", това би било най-голямото корупционно дело в историята на страната, с щети за над 1 милиард долара.

Става въпрос за подкупи на обща стойност 60 млн. долара, давани на румънски държавни служители, за да се гарантират на компанията поръчки за софтуерно осигуряване на държавните институции. Сигналът е бил получен от ФБР.

Румънската дирекция за борба с корупцията е започнала разследване през 2013 г. Прокуратурата е трябвало да провери "движението на пари" на около 40 фирми, да вземе показания от над 80 души в Румъния и в други държави, да се сформират международни следователски комисии, да се придобият документи от банки и офшорни компании за делото.

Съмненията падат върху 7 бивши министри, които освен за вземане на подкупи, търговия с влияние и злоупотреба със служебно положение са заподозрени и в пране на пари.

Само в частта за осигуряване на софтуер за системата на образованието е бил даден подкуп от 20 млн. долара, като стойността на програмата е била 200 милиона долара. Общата стойност на договорите за програмно осигуряване и услуги, сключени през 2004-2005 г. е била около 1 млрд. долара.

Изданието допълва, че е възможно в аферата да са замесени генерали, както и служители от системата за сигурност на страната.

Според прокурорите лицензите за програмите са били предлагани от Microsoft с 47% отстъпка от цената на софтуера, която обаче е отивала в джобовете на местните дистрибутори. А продуктите са били продавани на държавните учреждения на 40-50% по-високи цени от пазарните. От американската компания сътрудничат изцяло на разследването.