Компания от Великобритания, която иска да използва потенциала на графена – нов супер материал, базиран на въглерода, който е най-тънкият, най-здравият и устойчив на корозия, създаван до момента, направи своя дебют на фондовия пазар в Лондон в сряда.

 

Applied Graphene Materials /AGM/, се листна на вторичния пазар на Лондонската фондова борса за фирми твърде малки да се търгуват на основния пазар, съобщава CNBC. Това стана при цена на акция от 155 пенса или пазарна капитализация от 26.2 млн. паунда /422 млн. долара/. За четирите часа на първата им сесия книжата на компанията поскъпнаха до 213.5 пенса.


Графенът е "нано - материал" , който се състои от един единствен слой въглеродни атоми и има широк спектър от потенциални приложения.

 

Той може да се използва за направата на леки въздухоплавателни средства, дълготрайни батерии, по-евтини соларни панели и полупроводникови сензори.


Субстанцията е изолирана първоначално от учени в Университета на Великобритания в Манчестър през 2004 г., които спечелиха Нобеловата награда по физика за откритието си в през 2010 година.

 

Но въпреки предимствата си като изключителна топлопроводимост и електропроводимост, невъзможността материалът да се произвежда синтетично, ограничава използването му в търговски мащаб. Производителите трябва да разчитат на доставките на графит, който се добива в естествени находища.

 

AGM - търговско поделение на Университета Дърам в Североизточна Англия, е разработила алтернативен процес в завода си в Тисайд, при който като източник на въглеродни атоми се използва етанол. Така произведеният графен може да бъде добавен към течни вещества, което го прави подходящ за използване в масла, мастила и полимерни и композитни материали.

 

Главният изпълнителен директор на AGM коментира, че набраните от IPO-то 11 млн. паунда ще помогнат на компанията да разшири производствения си капацитет от 1 на 8 тона графен годишно.