Близо 3/4 (73%) от работещите са подложени на стрес на работното си място. Това показва проучване на Harris Interactive, цитирано от CNBC.

В традиционното си изследване CareerCast посочва най-стресиращите професии за 2013 г., определени на базата на 11 критерия.

10. Полицай

Животът ти да е подложен на опасност и да носиш отговорност за този на други хора са два от критериите за определяне на най-стресиращите професии. Полицаите трябва да са винаги в готовност да се отзоват на спешни случаи и са подложени на високо ниво на стрес.

9. Таксиметров шофьор

Таксиметровите шофьори влизат в класацията заради високия риск да станат жертва на престъпление. С изключение на военните професии в класацията, смъртните случаи сред таксиметровите шофьори са най-голям брой.

8. Репортер в печатно издание

Като се изключат традиционните крайни срокове и постоянната конкуренция, за репортерите в печатни издания по-сериозен стрес пораждат драматичните промени в сектора, отливът от хартиените издания и високите нива на съкращения, става ясно от изследването.

7. Фоторепортер

Високото ниво на стрес сред фоторепортерите се обуславя не само от това, че са винаги в готовност да бъдат повикани на работа, но и защото животът им често е изложен на риск, ако трябва да снимат размирици, войни, земетресения, урагани и др.

 6. Мениджър

Носят пряка отговорност за всеки провал на компанията си, много хора зависят от тях, а трудната икономическа ситуация в момента засилва значително нивото на стрес за мениджърите.

5. PR експерт

Работата им постоянно се оценява, често им се поставят прекалено високи изисквания за привличане на общественото внимание към определени продукти, винаги трябва да са на разположение.

4. Пилот на самолет

Освен по-обикновените причини за стрес като лошото време, закъсненията на полетите и дългото отсъствие от дома, работата на пилотите е напрегната заради отговорността за живота на пътниците.

3. Пожарникар

Тук отново се включват отговорността за живота на другите, рискът за самите пожарникари и постоянният стрес от това да си винаги на линия, обясняват от CareerCast.

2. Военен ръководител

Вземането на решения за рискови операции, кои от хората да бъдат изпратени на тях и отговорността за провалите и жертвите пораждат високо ниво на стрес.

1. Войник

Без съмнение, това остава най-стресиращата професия заради голямото физическо натоварване, опасните мисии и продължителното отстъствието от дома.