Инвестиционните банкери в Европа отбелязаха най-слабия старт на годината от десетилетие насам, като намаляващите приходи от сделки и търговия ги притискат да намалят разходите.

 

Приходите от управление на сливания, заеми, покупка на акции и облигации за клиенти в Европа, Близкия Изток и Африка са намалели с 22 на сто на годишна база до 1.58 млрд. щатски долара през януари, по данни на Freeman & Co това е най-лошият старт на годината от 2004 г. насам

 

В същото време еквивалентите приходи на банките в САЩ са намалели с 19%, до 2.50 млрд. долара, колкото са били и през януари 2011 г.

 

Това може да принуди банките в Европа да съкратят работни места за трета поредна година и да намалят бонусите за своите служители.

 

От началото на тази година акциите в глобален мащаб са загубили 2 900 млрд. долара от пазарната си стойност, по данни на Bloomberg.

 

Свиването на приходите на банките през януари контрастира с очакванията от в края на миналата година, че икономическото възстановяване в Европа и особено във Великобритания, ще доведе до подобрение в инвестиционното банкиране през 2014 година.

 

Индексът Stoxx Europe 600 скочи със 17% през миналата година, което накара компаниите да планират първични публични предлагания. Изглеждаше, че най-лошото от европейската дългова криза е отминало.

 

А американските банки са облагодетелствани от по-силен вътрешен икономически растеж, който води до повече планирани сливания и IPO-та.


Приходите от такси върху синдикирани заеми са паднали с 83% в Европа, Близкия Изток и Африка, до едва 47 млн. долара през януари. Приходите от такси върху продажби на облигации са намалели с 14%, до около 802 млн. щатски долара, по данни на Thomson Reuters.

 

А стойността на планираните сливания и придобивания с Европа през януари намалява с 11%, до 55 млрд. долара, което е най-ниското ниво от 2010 г. насам, пише Bloomberg.

 

Свиването на приходите от такси не е единственото предизвикателство за най-големите кредитори на Европа. Фиксираният доход от облигациите в банковите портфейли - традиционно най-големият генератор на приходи за инвестиционните банки, също намалява.