Най-много бира се пие в Бургас. Второто и третото място по най-честа консумация на хмеловата напитка си делят Русе и Монтана. Това показват данните от национално представително проучване на IPSOS България, цитирано от Съюза на пивоварите в България, навръх професионалния им празник Илинден.

 

През лятото 16% от пълнолетните българи пият бира поне веднъж дневно, а 20% консумират напитката три-четири пъти седмично. Веднъж на седем дни си позволяват по чаша пенлива бира 13% от българите.

 

По данни на Националния статистически институт за първите пет месеца на тази година у нас са изпити 1 840 000 хектолитра бира. От началото на годината до сега пивоварите са предложили на пазара 11 нови продукта и марки пиво, 16 нови разфасовки и 5 нови опаковки бутилки и кенове бира. Делът на оборота, реализиран от новите или усъвършенствани продукти, достига до 24% от общия оборот на пивоварните компании в страната.

 

През това лято за пръв път на пазара се появиха бирени миксове с ниско алкохолно съдържание и фруктови вкусове. Маркетинговите проучвания показват, че консуматорите ги възприемат като отделна продуктова категория от бирата.

 

През миналата година, когато кризата се отрази на потреблението на бира в страната, България зае 17-то място в Европейския съюз по консумация на пиво на глава от населението с общо 69 литра годишно. Още тогава бе отчетена тенденция на засилен внос на бира в обем от 300 хил. хектолитра. Тази тенденция се запазва и допринася за още по-голямата конкуренция на пазара.

 

В пивоварната индустрия в България работят над 2 400 души, като на пазара действат 11 производствени предприятия. Освен да поддържат високо качество на продукцията, те са инициатори на социално отговорни кампании, като последната от тях даде възможност за безплатно ползване на спортни съоръжения в София. Над 800 души са се възползвали от игрището за футбол, тенис масите и зоната за петанк в комплекс "Спортна София". Инициативата е традиционна и се подкрепя от Министерство на физическото възпитание и спорта, Дневният консултативен център за деца, юноши и родители към ПИЦ по ПН–София, Асоциация „Солидарност” и структури на Софийска община.