Имаме затвори, където в едно помещение живеят до 80 човека, съобщи бившият директор на местата за лишаване от свобода Петър Василев. Обикновено, в една килия има между 6 и 8 затворници, но често броят им стига до 20.

Най-модерен е затворът във Враца, който наскоро е бил ремонтиран. Най-тежко е положението в Плевен и Белене, където помещенията са в окаяно състояние и имат нужда от ремонт.

Най-пренаселен е варненският затвор. "Имаше периоди, когато проблемите с пренаселеността бяха големи в Стара Загора, но след като прехвърлихме осъдените от Габровско да излежават присъдите си в ловешкия затвор вместо в Стара Загора, се достигна до регулиране на пренаселеността", обясни Петър Василев.

Страната ни трябва да достигне европейските норми за осигуряване на 4 кв./м площ на всеки един от затворниците. Към момента, на лишените от свобода са осигурени едва около 2 кв./м. Световните норми сочат, че всеки отделен затворник трябва да е в отделна килия. В съседна Турция, например, площта, която се осигурява на всеки затворник, е около 10 кв./м.