Водещият британски политик Адам Поусън – един от деветимата членове на Bank of England, които определят монетарната политика на страната, призова правителството да учреди държавна банка, която да отпуска кредити на малкия бизнес.

Според Поусън, подобни драматични мерки са необходими, за да се избегнат трайните икономически увреждания от рецесията, предава The Telegraph. В друга новина от днешния стана ясно, че икономиката на Обединеното кралство е загубила 2 млн. работни места след избухването на финансовата криза.

Поусън е обвинил правителството в „пораженска политика“ - а вместо това то трябва да води стимулираща политика. Затова освен че настоява за насърчителна банка, финансирана с парите на данъкоплатците, политикът призовава за количествени улеснения на стойност до 100 млрд. паунда, т.е. двойно повече от сумата, за която той сам е гласувал на предишните 11 заседания на борда на BoE.

Новата държавна банка, която Поусън предлага за Великобритания, има аналог в развитите държави. В САЩ ролята се поема от Администрацията за малкия бизнес, а в Германия – от Кредитната служба за възстановяване.

„Телеграф“ посочва: речта на Поусън пред бизнесмени в Глостър е най-амбициозното предложение, правено от политик до този момент. Поусън е възприел по-радикални възгледи, тъй като глобалната икономика рязко се е влошила „по причина на преждевременното изоставяне на макроикономическите стимули, нужни за едно устойчиво възстановяване“.

Страданията на хората във връзка с икономическите проблеми на страната биха могли да се избегнат с изброените стимули, счита Поусън. Има основания и за повече QE. Банкерът предлага да се започне с 50 млрд. паунда, които в срок от 3 месеца да се инвестират в ценни книжа с по-дълъг матуритет. Ако перспективите се влошат, размерът на улесненията трябва да достигне 75 или даже 100 млрд. паунда.

Нашият икономически проблем днес е неспособността на частния сектор да отпуска кредит и да поема достатъчно конструктивен риск, казал е още той. Затова специални правителствени институции и програми, подкрепени от централната банка, трябва да отговорят на нуждите на икономиката. „За Великобритания основната нужда е да се инвестира в малки и средни предприятия и нови фирми“.

Въпреки че правителството в Лондон притежава 83% от капитала на RBS и над 40% от капитала на Lloyd's, в британските медии бяха отправяни многобройни обвинения, че тези банки продължават да работят като „финансови акули“ и не правят нищо за да стимулират дейността на новите фирми и малкия бизнес – гръбнакът на икономиката, откъдето идват основните пари в хазната.

Държавната банка според Поусън на първо време ще разглежда за финансиране проектите на малкия бизнес, които са били отхвърлени от другите „частни“ банки. Втората й функция ще е секюритизацията на кредитите за МСП, нещо като добра версия на щатските ипотечни агенции Fannie Mae и Freddie Mac.

Британската насърчителна банка може да се казва „Бени“, шегува се Поусън. Чрез емисия на ценни книжа върху дълга на малкия бизнес, тя може да гарантира достатъчно ликвидност на пазара.