Outright Monetary Transactions (OMT) или Открити парични транзакции е програмата, която Европейската централна банка ще стартира, за да изпълни обещаното от президента й Марио Драги спасяване на еврото с всички средства, които са необходими. Според ръководството на ЕЦБ програмата не излиза извън правомощията на институцията.

 

Същността на новата програма е следната: ЕЦБ ще изкупува неограничено количество облигации от страните в еврозоната, които се обърнат официално за помощ към създадените спасителни фондове. Книжата, които банката ще придобива, падежират през следващите три години.

 

Това е хитър ход на централната банка, който обаче среща германската опозиция. От една страна, встъпвайки на страната на търсенето на държавни облигации, ЕЦБ ще спомогне за сваляне на лихвите по тях и така държавите сами ще могат да се финансират от международните пазари. Към момента тази възможност им е почти отрязана, тъй като инвеститорите искат лихви от по над 7%, за да купят испански или италиански дълг. На второ място, обвързвайки асистенцията си с официално отправено искане за помощ към официалните спасителни фондове, ЕЦБ си подсигурява, че правителствата на съответните държави ще трябва да сторят нещо в замяна, да извършат реформи, а не да получат подкрепата наготово.

 

Според анализаторите, Драги изигра най-силната си карта, откакто е поел поста начело на банката до сега. Това е не толкова програма по изкупуване на облигации и излизане на ликвидност на пазарите, а тласък към държави като Испания и Италия да поискат спасителна помощ и да тръгнат по пътя на реформите.

 

В Германия обаче коментарите са предимно негативни. Заглавията в пресата тази сутрин са достатъчно красноречиви: "Черен ден за демокрацията", " Смъртта на Бундесбанк", "Господ да ни е на помощ, ако и това се окаже грешно".

 

Важен е коментарът, който направи изпълнителният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард след като новината бе оповестена. Тя заяви, че институцията, която представлява, ще подкрепи усилията на страните, които решат да реструктурират финансите си на разумна цена и които тръгнат по пътя на макроикономическите промени. Преведено от езика на икономиката на езика, който хората разбират, това означава, че МВФ ще подкрепи страните, които изберат стагнацията, за да свият големите си дефицити и да започнат да погасяват по-ефективно големите си дългове.

 

Някои смятат, че новата програма на ЕЦБ ще се покаже като успешна ако успее да задържи ниски лихвите по облигациите на закъсалите страни от еврозоната за достатъчно дълъг период от време, докато те си стъпят на краката. Ако не успее да стори това, Европейската централна банка ще трябва да поеме всички негативни последствия от това, тоест да впише огромни загуби в счетоводния си баланс.

 

Преди да влезе в сила, новата програма подлежи на одобрение от Германския конституционен съд, който ще разгледа предложението на 12 септември.