Решението на правителството „Орешарски“ за споразумение с „Уестингхаус“ е може би най-скандалното за едногодишното управление. Не са защитени българските интереси в този договор, смята Иван Иванов от ДСБ.

 

Пред БНР той коментира, че за да се започне строителството на толкова голяма мощност, независимо дали ядрена или конвенционална, е необходимо да бъде направена мотивирана прогноза за потреблението на електроенергия и нуждата на България от нова мощност в следващото десетилетие.

 

Това, което наблюдаваме, не изисква изобщо повишаване на генерираната мощност, защото в 2013-а г. потреблението намаля с близо 5%. Спрямо 2012-а г., а по прогнози на ДКЕВР ще намалее с нови 9% през 2014-а г. Това, между впрочем, сочи и докладът на Световната банка, който заявява, че България страда хронично от свръхпроизводство на електроенергия и е необходимо не строителство на нови мощности, а по-скоро преустановяване на експлоатацията на съществуващи.

 

На второ място има и правни аргументи. В Закона за енергетиката се изисква такава прогноза да бъде публикувана в Държавен вестник, което липсва. Член 8-и изисква категорично да се проведе конкурс, организиран не от БЕХ или АЕЦ „Козлодуй“, а именно то ДКЕВР и, ако има само един кандидат, в 6-месечен срок да се проведе втори конкурс. Всичко това е просто изтрито.

 

С подобен договор рязко се подкопава позицията на България в арбитражния съд в Женева, където знаете, че "Атомстройекспорт" имат иск към страната ни за 1 млрд. евро. Основният аргумент на българската страна там е, че прогнозите на енергийния баланс за следващото десетилетие не изискват строителството на такава мощност, каквато е АЕЦ „Белене“. С решението на правителството се показва, че, едва ли не, разчетите са грешни и това дава силен коз на „Атомстройекспорт“ да осъди страната ни.

 

Не е спазено и изискването на ЕС за представяне на план за съхранение и погребване на радиоактивните отпадъци.

 

Иванов призова служебното правителство и следващият кабинет да не препотвърждават споразумението. Той напомни, че в АЕЦ „Козлодуй“ искат удължаване на живота на V и VI блок с над 20, а дори и с 30 години и те няма да са затворени през 2022 г., с който мотив кабинетът аргументира строежа на новия блок.

Все още не е ясно и какво включва прогнозната цена на мощността от 5.3 млрд. долара.