Най-скъпо заплатеният щатски служител в Калифорния е затворнически лекар. През миналата година Джефри Ролфинг е получил 777 423 долара /1.088 млн. лв. по курс на деня/ за работата си в затвора Хай Дезърт Стейт Призън в градчето Сюзънвил. Всъщност „работа“ е силно казано.

65 годишният Ролфинг не практикува от години. През периода юли 2005 – ноември 2009 г. той на практика не се е намирал на работното си място. Част от времето той е бил в платен отпуск, после е уволнен заради некомпетентност, останалата част от времето си е прекарал в съдебен спор с ръководството на затвора за основанията за уволнение.

В крайна сметка съдът възстановява мъжа на работа и от година и половина той се води служител в затвора. Но неговите шефове нямат доверие в способностите му, тъй като той бил психически неуравновесен. И затова вместо да се занимава с люти затворници, Ролфинг по цял ден пише формуляри.

Всъщност заплатата на лекаря е само 235 хиляди долара годишно, но през 2010 г. съдът постанови изплащането на над 500 000 долара, които съответстват на пропуснатите заплати за двете години, в което той е бил неправомерно уволнен. Щатската управа скърца със зъби: нямахме друг избор.

Разбира се, в Калифорния има далеч по-добре заплатени служители в частния сектор. В публичния сектор обаче, предвид от години надвисналия над щата фалит, историята звучи куриозно. Калифорния е един от най-задлъжнелите щати и за да се икономисат парите на данъкоплатците, там вече са били освобождавани затворници или дори закривани цели затвори./ Spiegel