Baltic Dry се разглежда като водещ индикатор за световния икономически растеж, защото проследява търсенето и транспортирането на суровини като въглища, желязо, стомана и мед през океаните.

Индексът измерва търсенето на превоз за тези суровини срещу предлагането на кораби, които могат да ги транспортират, пише The Telegraph.

Транспортът на суровините показва какви са реалните перспективи за икономическия растеж на отделните страни и света като цяло, като неутрализира спекулативния елемент, присъстващ в останалите индекси на стоковите пазари.

Този ключов показател за международната икономическа активност се срина до 29-годишно дъно. Вчера той се понижи с 2%, до 577 пункта, регистрирайки срив с повече от 60% през последните три месеца. Това е най-голямото му понижение от глобалната финансова криза насам, като достигнатото ниво е най-ниско от 1986 г.

За сравнение, рекордната стойност на индекса беше достигната на 20 май, 2008 г., когато той удари 11 793 пункта.

Тук трябва да отчитаме и ефекта от понижението на цените на петрола през последните 6 месеца, тъй като по-евтиното корабно гориво води до по-ниски транспортни разходи. Въпреки това движението на Baltic Dry дава тревожен сигнал за състоянието глобалната икономика.