Земеделските производители не желаят да преминат към биологично земеделие. Затова България има проблеми с усвояването на парите по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който прие декларация на биопроизводители, събрали се пред аграрното ведомство в подкрепа на "по-зелена" бъдеща Обща селскостопанска политика (ОСП).

По ос 2 на ПРСР - "Агроекология", няма необработени проекти и няма вина на администрацията, каза Найденов. По думите му земеделците не искат да преминават към биологично стопанство, тъй като имат ангажимент да го поддържат в рамките на пет години.

Точно в тази сфера може да има загуба на пари, защото няма кандидати за бюджета от 300 млн. лева. "Всички искат да купуват машини по 121 мярка или да стават млади фермери. Общините също усвояват средствата. При предишното правителство са усвоени нула лева по агроекология. Едва при нашето правителство започнаха да се усвояват средствата", коментира министър Найденов. Той уточни, че става въпрос за 2 млн. лв. през 2009 г., през 2010 г. - за 14 млн. лв., и през 2011 г. - за 18 млн. лева. Министър Найденов посочи още, че се водят разговори с Европейската комисия за прехвърляне на средства или други финансови мерки, за което се води диалог още от юни тази година.

Земеделският министър подкрепя инициативата на биопроизводителите в бъдещата ОСП поне 30 на сто от директните плащания да бъдат за зелени проекти. Правилата обаче трябва да бъдат улеснени от Брюксел, смята Найденов.