Пазарът ще бъде либерализиран, като 50 на сто от продукцията ще отива на стоковите борси, а другите 50 на сто ще бъдат продавани чрез търгове, организирани от горските предприятия. Това обяви на пресконференция днес министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

 

На практика министърът прилага тактиката „и вълкът сит, и агнето цяло“, след скандала, с който започна борсовата търговия с дървесина.

 

Но бизнесмените от отрасъла не са съгласни. Според тях при годишен добив на 1.5 -2 млн. куб. метра обла дървесина в страната, от който 600-700 хил. кубика минават през борсата, това би довело до монополизация, тъй като предлаганите големи партиди ще отидат в ограничен брой фирми, играли на борсата, смятат предприемачите.

 

Затова те настояват да се върне старата система, при която държавните предприятия продават дървесината на открити търгове. Протестът срещу реформата едва ли се дължи само на опасенията за монополизация на пазара, а по-скоро на това, че част от компаниите в бранша съумяват да се облагодетелстват от досега действащата система.

 

Найденов информира, че на среща с представители на отрасъла, в това число и директорите на държавните горски предприятия, е постигнато споразумение дървесината да се предлага освен на Софийска стокова борса - 84 на сто, и на Пловдивска и Русенската борси, където ще се продават по 8 на сто от предлаганите обеми дървесина. Споразумението е подкрепено от ръководителите на трите борси.


На срещата е било уточнено още, че с промените в Закона за горите преференциите за малките фирми ще отпаднат. Такива няма да има нито за малките, нито за големите борси, посочи още Найденов.


Комисионната на брокерите към Държавните горски предприятия е фиксирана на ниво от 0.2 процента, посочи земеделският министър. За фирмите-купувачи обаче комисионната няма как да е фиксирана.