Ще се стремим към 4,5 млрд. търговско салдо на храните през следващия мандат на ГЕРБ. Това заяви във Варна министърът на земеделието Мирослав Найденов, който посети една от детските градини във Варна, в които бяха регистрирани част от завишения брой случаи на салмонела в морския град. Обещанието бе дадено в отговор на думите на Сергей Станишев от по-ранните часове на деня в Пловдив.

Тогава  председателят на ПЕС отправи критики и нарече Найденов министър на поскъпването. Станишев заяви, че повечето от законите  свързани със земеделието и горите са в полза на големите производители, и хора в правителството получават комисиони за това. Българските производители имат затруднен достъп до пазара, за сметка на вносната продукция, е още един от изказаните упреци.

България за първи път от нетен износител се превърна в нетен вносител на храни и търговското салдо беше отрицателно през 2007-а, а тогава премиер беше същият този господин, който се е изказал, заяви Найденов в отговор на нападките.

През 2007 г. салдото е било отрицателно, през 2008 г. е било почти на нула, а през 2009 г., когато ГЕРБ пое управлението, салдото е станало положително - 384 млн. На следващата година цифрите сочат близо 1 млрд., а през 2011-а - 1,4 млрд.

Найденов припомни за времето в средата на 80-те години, когато салдото е било 4,5 млрд. и България основно е изнасяла стоки. „Казвам му на Станишев, че в следващия мандат на ГЕРБ от следващата година ние ще продължим да работим, салдото ще нараства и ще се борим, поне докато стигне 4,5 млрд. Това му отговарям, ако вярно го е казал, но аз мисля, че той е много интелигентен човек и не вярвам да е допуснал такава глупост да изрече, защото знае, че веднага ще получи насреща цифрите”, каза още земеделският министър.

По отношение на това дали е министър на поскъпването Найденов отговори, че по-високият му рейтинг показва, че хората ценят работата му по-добре от тази на Станишев.

В морския град стана ясно още, че в близките дни се очаква отговор от търговските вериги дали ще има пускане на по-ранни промоции преди Коледа по отношение на основните хранителни продукти.