През ноември 2013 г. общият показател на бизнес климата се покачва с 1.7 пункта спрямо нивото си от октомври, което се дължи на по-благоприятния бизнес климат в промишлеността и в сектора на услугите, съобщи НСИ.

Съставният показател „бизнес климат в строителството” остава приблизително на равнището си от октомври.

Очакванията на строителните предприемачи както за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца, така и за строителната активност са по-неблагоприятни.

Основният фактор, затрудняващ дейността в отрасъла, продължава да бъде несигурната икономическа среда, следвана от финансовите проблеми. Същевременно анкетата отчита засилване на отрицателното влияние на фактора "конкуренция в бранша” (с 4.4 пункта). Относно продажните цени в строителството мениджърите очакват те да останат без промяна.

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” се понижава с 0.6 пункта , което се дължи на по-умерените очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Продажните цени запазват нивото си, прогнозират търговците.

Съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” нараства с 0.9 пункта, поради по-благоприятните оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията.

Мненията им по отношение на настоящото и очакваното търсене на услуги обаче са по-резервирани.

Основната пречка за развитието на дейността в сектора продължава да бъде несигурната икономическа среда, следвана от конкуренцията в бранша.

През последния месец обаче анкетата отчита засилване на неблагоприятното въздействие на фактора „недостатъчно търсене”.

Относно продажните цени в сектора на услугите мениджърите предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.