През тази седмица, съвместно с Авиоотряд 28, Националната агенция за приходите /НАП/ ще направи видеозаписи от въздуха на луксозни имоти в страната, съобщиха от агенцията.

Освен кварталите около София, ще бъдат заснети и къщи и вили по Черноморието, около Велико Търново, Пловдив и на други места във вътрешността на страната. След като бъдат идентифицирани адресите на къщите, инспекторите на НАП ще изяснят собствеността на имотите и ще извършат проверка на фирмите или гражданите, които ги притежават.

По първоначални данни на агенцията, в над 50% от случаите най-скъпите имоти в страната са собственост на фирми, а не на физически лица.
В интервю на изпълнителния директор на НАП Красимир Стефанов, цитиран от пресслужбата на агенцията, се посочва, че това е така, за да могат всички разходи за построяването и текущата им поддръжка, включително режийните разноски, да са за сметка на корпоративните печалби. Освен това, повечето фирми са ползвали ДДС кредит при строителството на имотите, който ще трябва да върнат в бюджета, ако се докаже, че къщите се използват за жилищни нужди, а не за фирмени цели.

Очакваният фискален ефект е поне 10 млн. лв. Това, което лично аз видях около София, надхвърли очакванията ми. Има къщи, чиято видима пазарна цена е от порядъка на няколко милиона евро. Редно е да проверим дали собствениците им са изрядни в данъчно отношение, дължим това на обществото, е заявил още Красимир Стефанов.
От НАП припомнят, че Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода до 8 години за укриване на данъци в особено големи размери и конфискация на част или цялото имущество, включително на луксозните имоти, ако вината на собствениците се докаже в съда.