Фирмата-купувач на „Кремиковци“ е под постоянен мониторинг, заяви изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов, като припомни, че приходното ведомство вече се самосезира относно продажбата на металургичния комбинат и проверява „Елтрейд къмпани“.

Оттук нататък нас ни интересува НАП да си събере 80 милиона лева, които "Кремиковци" ни дължи, както и да проследи данъчното поведение на тази чисто нова фирма, допълни Красимир Стефанов пред bTV. Оттук нататък слагаме фирмата под постоянен мониторинг, категоричен е данъчен номер едно.

По думите му не е от компетенцията на НАП да следи как банката се е съгласила да отпусне такава сума пари на фирма, създадена преди месец. Според него по този въпрос проверка трябва да направи банковия надзор.

Фирмата „Елтрейд къмпани“ купи металургичния комбинат „Кремиковци“ за 316 млн. лв. Тя бе единственият мераклия за предприятието и предлагайки началната цена спечели четвъртия поред търг за по-голямата част от неговите активи. Оказа се, че компанията е регистрирана около месец преди търга. След това стана ясно, че Първа инвестиционна банка е финансирала цялата сума за придобиването на "Кремиковци".

„Елтрейд къмпани“ преведе парите за сделката и според Търговския закон се предвижда синдикът да изпрати документацията в Софийския градски съд, който да провери проведената процедура и след това да възложи имуществото на купувача.

Директорът на НАП каза, че при фолк певците и естрадните изпълнители вече месеци текат проверки. "Там, където започнем да правим проверки, започват да си плащат. Най-новият припев е: ще платя. 20 години никой не ги е контролирал, второ, те си мислят за сценичните изяви, но в последната една година в лицето на НАП показахме, че има държава и всички са равни пред закона.

Една голяма част от тези изпълнители вече ходят на участия с касови апарати, издават фактури. Например, Васил Найденов беше при мен и дойде с касов апарат и с фактури, за да покаже, че вече е дисциплиниран", заяви Стефанов.

Той уточни, че и при футболистите продължава проверката. "От 4 футболни клуба, направихме 8 млн. разкрития и са внесени в хазната. Вече възлагаме ревизии и върху осигурителните вноски. В резултат на дейността на НАП, вече се декларират заплати от порядъка на 30 000, 40 000, 50 000 лева", каза Стефанов.

Красимир Стефанов коментира, че в НАП не бягат от проверки на лидерите на парламентарно представените партии. "НАП поставя всички наравно пред закона. Разчитам, че политиците и партиите няма да направят НАП маша за разчистване на политически разправии. НАП е длъжна да ги провери", подчерта директорът на НАП.

За това дали президентът Първанов трябва да покаже документи за отстреляните животни, Стефанов каза, че няма кой как да докаже къде, кога и какво е било. "НАП не е разследваща организация, НАП работи по документи. За всеки, за когото е имало документи – независимо дали е Красимир Стефанов, президентът, естествено е, че ще бъде проверен. В резултат на акциите на НАП започна да има и друга категория райониране на общините, вече се събарят незаконни сгради, незаконното строителство спря. Редица законодателни изменения има. Колите, яхтите, къщите, които принципно се ползват за забавления, бяха използвани като фирмени. Всички проверки се предават след това на прокуратурата. За футболистите и футболните босове са предадени материалите в Комисията за борба с корупцията.