Акцизът на метана остава на сегашното му ниво от 0,85 лв. за гигаджаул и през 2014 г. Ставката ще се повиши на 5,10 лв. само ако Европейската комисия постанови акт за несъответствие и изрично поиска тя да бъде увеличена.

Това приеха вчера депутатите при гласуването на второ четене в пленарната зала на промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК). Акцизът на метана трябваше да бъде увеличен от началото на следващата година заради европейски изисквания.

Още през август обаче от Министерството на финансите изпратиха нотификация до ЕК, с която се иска запазване на акциза на метана на сегашните му нива. При неофициални разговори експертите от Брюксел са дали съгласие ставката да се запази, но

все още няма окончателен официален отговор

Затова и в ДОПК се предвижда възможността ставката да бъде повишена, ако ЕК изрично постанови това. Депутатите приеха още Националната агенция за приходите (НАП) да има достъп до кредитния регистър на БНБ.

Данъчните отдавна настояват за това, защото ще помогне за разкриването на данъчни измами. Според експерти от приходната агенция има случаи на лица, които плащат кредит от 1000 лв. месечно, а през последните години не са получили и почти никакъв официален доход.

Депутатът от БСП Румен Гечев обаче оттегли предложението си, което предвиждаше банките да дават информация на НАП за откритите и закритите сметки на физически лица. Това се е наложило, за да се гарантира запазването на банковата тайна.

С гласуването на второ четене в пленарната зала на промените в ДОПК беше решено още да се създаде в НАП мини  фискална полиция.

Това е ново звено, което ще контролира стоките с висок фискален риск.

Служителите в него ще имат право да спират камиони над 3 тона, да им поставят пломби и GPS-и. Стоките с висок фискален риск ще се утвърждават със заповед на министъра на финансите по предложение на данъчните.

Целта е да се пресекат фиктивните сделки с плодове, зеленчуци, захар, месо и строителни материали.