С увеличението на тока се очаква повишен интерес към енергийното подпомагане. Крайният срок за кандидатстване за помощите изтича на 31 октомври, съобщи bTV.

През последните два отоплителни сезона тя бе в размер на общо 328 лева, изпращани на 2 пъти. През миналия отоплителен сезон помощ са получавали над 270 000 българи. Очакванията са тази година броят им да нарасне.

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков заяви по-рано, че размерът на енергийната помощ ще се увеличи с процента на поскъпване. Той даде пример, като посочи, че при увеличение на цената на тока със 7%, месечната енергийна помощ ще бъде в размер на 70,47 лв.

Христосков уточни още, че голяма част от хората с вече подадени заявления за този вид помощ са получили сумите за ноември и декември. „Разликата, на която те ще имат право след увеличението на тока, ще се изплати през януари следващата година с енергийното подпомагане за първите три месеца на 2015 г.”, поясни министърът.

От началото на септември са изплатени близо 9,5 млн. лева за целеви помощи за отопление. Хората, чиито молби ще се обработят след повишението на тока, ще получат новия размер на помощта.

ДКЕВР обяви новите крайни цени на електроенергията, които ще бъдат в сила от 1 октомври. Увеличението е почти 10% за абонатите и на трите елразпределителни дружества както за нощната, така и за дневната тарифа.