На приблизително 30 хиляди лева се оценяват щетите, нанесени върху общинската инфраструктура след снощните сблъсъци между протестиращи и полицаи при Народното събрание, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Тя посочи, че вече има издадени заповеди, с които се обръща сериозно внимание за защита на общинското имущество.

Фандъкова призова за разум и диалог, и се обяви против конфронтацията между гражданите и полицаите.

Не мога да разбера защо от мен се очаква да направя нещо след 22.00 ч., коментира кметът във връзка с отправените към нея критики.

11:35

Няма да има заседание на Народното събрание. Микробусът, който води депутатите за заседанията, пристигна празен при задния вход на парламента. Журналистите чакат пред сградата на Народното събрание и не са допускани вътре.

След разговор с пресцентровете на парламентарно представените партии - БСП, ДПС, ГЕРБ и Атака - потвърдиха за Дарик, че техни депутати от парламентарните групи не само, че няма да дойдат на работа, но не се намират и в района на Народното събрание. Няма и пътуващи към парламента депутати.

Засега само един депутат беше забелязан да влиза в парламента - Борис Цветков от Коалиция за България. Той заяви, че идва да внесе законопроект и беше съпроводен от няколко полицаи. Не се стигна до напражение между протестиращите в района.

Председателят на парламента Михаил Миков призова депутатите днес да не идват в парламента, докато ситуацията не се нормализира.

Според правилника за работа на Народното събрание заседанията се провеждат всяка сряда, четвъртък и петък от 9 до 14 ч., а за да бъде отменено заседание, за това трябва да има предварително решение. Така за първи път насрочено заседание не се провежда, без да бъде формално отменено.

10:23 часа

10 души, пострадали при сблъсъците по време на протестите, тази нощ са потърсили помощ в „Пирогов". Само 1 от тях обаче е настанен в спешната болница, съобщиха от нейния пресцентър. Става дума за мъж на 38 години, който е със счупена скула.

Другите пострадали, потърсили специализирана медицинска помощ в "Пирогов" са с контузии, предимно в областта на главата, както и подкожни кръвонасядания в същата област.

Рано тази сутрин през болницата са преминали и двама пациенти - единият с контузия на рамото, а другият на пръстите. Към 23 ч. снощи пък във Военномедицинската академия постъпиха двама полицаи, а други трима цивилни бяха превързани на място от спешните екипи, след което освободени.

Двама души са задържани при протеста в София снощи, съобщиха от МВР. Пострадали при напрежението има както сред протестиращите, така и сред полицаите.

Между три и половина и четири часа беше изведена от Народното събрание последната блокирана група, като на няколко пъти през нощта напрежението ескалира.

09:11 часа

Обстановката около парламента сутринта е спокойна. Жандармерията е на мястото си зад огражденията на сградата на Народното събрание. Пространството около парламента прилича по-скоро на следвоенна обстановка.

Почистваща машина рине боклуците, разхвърляни от протестиращите тази нощ, много от плочките при парламента са откъртени. Чистачки коментираха, че си тръгват вече, тъй като ги било "страх после от тези".

Междувременно около паметника на Цар Освободител започнаха да се събират хора за традиционното сутрешно кафе пред парламента. С лозунги и плакати хората настояват за оставка на правителството. Част от протестиращите се насочиха към служебния вход на парламента в очакване на депутатите. Депутати не са забелязани да влизат в сградата. Снощи председателят на парламента Михаил Миков отправи призив в сряда народните представители да си останат по домовете и да не ходят на работа.

Изключително засилено е полицейското присъствие в зоната около Народното събрание.

09:10 часа

"Това не беше протест, а опит за погром. Нито една демократична държава не би одобрила това", заяви министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев пред БТВ.

„Не е нормално народни представители да бъдат блокирани и да бъде ограничено правото им на придвижване", добави той.

Според министъра ситуацията е била тежка не защото протестиращите били много, а защото се държали агресивно.

„Ако мислите, че срещу всяко едно правителство няма да могат да се изкарат 15 000 души, които са недоволни от него и няма да сме в състояние да имаме 1 500 души, които да са крайно агресивно настроени към правителството, то грешите. Никога не съм казвал, че всички хора, които са на площада, са платени. Винаги съм твърдял, че там има хора, които протестират, водени от вътрешните си убеждения. Но това, което видяхме вчера не са мирно протестиращи хора и това не е лицето на мирния протест", каза още министърът в правителството, на което демонстранти и синдикати искат оставка.

Той избегна въпроса за евентуална оставка на правителството и каза, че мандатът зависи от народните представители . „Дотогава ще изпълняваме служебните си задължения. Имам ясна програма", увери вътрешният министър.

09:08 часа

Председателят на парламента Михаил Миков отправи призив в сряда народните представители да си останат по домовете и да не ходят на работа.

„Това е моят призив към народните представители утре да не идват в пленарната зала, за да усетят всички - и тези, които са в Народното събрание, и президентът, и политическите партии, представени в парламента, и тези, които не са представени, докъде може да ни доведе отричането на институциите и ескалацията на напрежението - постигане на политически цели с неполитически средства".

По думите му случващото се тази вечер пред парламента са безредици, натиск върху законно избраните народни представители, блокиране на свободното им движение включително и заплахи за живота и здравето им.

На въпрос защо се е стигнало до ескалиране на напрежението точно тази вечер и дали заседанието на трите парламентарни комисии, които приеха на първо четене актуализацията на бюджета, е довело до това нещо - протестиращите да се поизнервят, Михаил Миков отговори: „Нали разбирате, че това е един съвсем формален повод, доста неубедителен сам по себе си за това, което се случва пред Народното събрание. Ако отворите обръщението ми от преди двайсетина дни, ще видите, че още тогава предупредих за тази ситуация, и за възможността за нейната ескалация. Повод винаги може да се намери - дали бюджетът или някой друг закон".

09:07 часа

Синдикатите настояват за предсрочни парламентарни избори. Това заяви пред bTV лидерът на КНСБ Пламен Димитров, който прекара нощта блокиран в парламента.

„Ще поискаме от всички парламентарно представени политически сили и от президента консултативен съвет за насрочване на парламентарни избори", обяви той.

По думите му ескалацията на напрежението не помага на никого да намери решението. Димитров не се ангажира с прогноза за предсрочни избори и добави, че тя трябва да бъде избрана със съгласие.

Според него политиците не разбират докрай ситуацията и не я оценяват. „Утрото ще бъде по-мъдро от вечерта", изрази надежда лидерът на КНСБ, но подчерта, че „напрежението е стигнало до такива размери, че трябва да се търси развръзка".

09:06 часа

Около 02.30 часа органите на реда изненадаха множеството, като подеха нова акция. Стотици полицаи с пълно бойно съоръжение направиха кордон и заградиха протестиращите, като успяха да изтласкат част от тях, които бяха блокирали служебния вход от североизточната част на парламента и бяха изградили барикади от пейки и всякакви предмети. Протестиращите им отговориха със скандирания „мафия" и "много сме, силни сме". Част от протестиращите бяха изтласкани към бул. "Васил Левски". Те вдигнаха ръце, жест, че няма да влизат в конфронтация с полицията. Репортерът на Дарик Валентин Грънчаров отнесе няколко удара с полицейска палка, докато отразяваше акцията на полицията.

След като протестиращите бяха изолирани, от служебния вход полицаите изведоха тримата министри и депутатите от БСП и ДПС от сградата на парламента с коли на жандармерията.

Малко след 04.30 часа от Народното събрание бяха изведени и останалите хора - депутатите от ГЕРБ, журналисти и представители на синдикатите и на работодателите.

00:01 часа

Призовавам протестиращите да запазят протеста такъв, какъвто впечатли цяла Европа - мирен, цивилизован и устремен към ценностите на демократичното общество, към което се стремим вече почти четвърт век. Това се посочва в позиция на президента Росен Плевнелиев, изпратена до медиите от прессекретариата на държавния глава.

„За първи път от началото на протестите днес станахме свидетели на напрежение и опити за провокация. Апелирам за разграничаване и въздържане от всякакви действия, водещи до ескалиране на напрежението и нарушаване на обществения ред. Призовавам органите на реда да продължат да изпълняват своите задължения, както досега. Да не се поддават на натрупалото се напрежение и умора и да положат максимални усилия да запазят протеста мирен. Ние всички живеем тук, това е нашата държава, към нея сме отговорни. Призовавам всички за спокойствие и за запазване на реда!", се посочва в позицията.

23:51 часа

Има леко пострадали представители на полицията, както и ранени протестиращи. Насилие от страна на полицията е нямало. Това заяви пред Нова телевизия министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, което се разминава със свидетелски показания на очевидци, че униформените използват гумени палки срещу демонстрантите.

Нараняванията на полицаите са леки, допълни още министърът. Пострадали депутати няма, но автобусът, с който те трябваше да бъдат изведени от парламента, е потрошен.

Единствената причина да не се предприемат действия по извеждане на депутати е че то би довело до нараняване на хора, обясни още шефът на МВР.

23:46 часа

Голяма група пловдивчани са тръгнали към София, за да подкрепят протестиращите, които са обсадили парламента, предаде Дарик радио. Демонстрантите заявяват намерение да останат на жълтите павета цяла нощ и да не пуснат депутатите, блокирани в Народното събрание, да напуснат сградата.

23:00 часа

Настоявам президентът Плевнелиев още тази нощ да свика Консултативен съвет по национална сигурност. Извънредната обстановка пред Народното събрание поражда тревога. Това заяви председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, цитиран от Агенция „Фокус".

Видях с очите си как бият протестиращи, без те да са провокирали това, каза Бойко Борисов. Недопустимо е вече 40 дни хората да протестират под прозорците на правителството и парламента, и управляващите да не им обръщат внимание.

С полицейски щитове и палки не се прави демокрация и политика, каза Бойко Борисов.

22:59 часа

До ескалация на напрежението между жандармерия и протестиращи се стигна в 40-ия ден на протестите, след като органите на реда се опитаха да изведат депутатите, които се намират в Народното събрание. Народните представители бяха качени в автобус, който е охраняван от жандармерия. Полетяха предмети от страна на протестиращите, които успяха да изпочупят автобуса. Има и ранени.

Протестиращите не позволят на автобуса да напусне района на Народното събрание.

Полицаите направиха жива верига пред автобуса, той бе блокиран в района на храма "Александър Невски" откъм улица "Московска". Полицията блъска хаотично хората. След което автобусът се върна зад загражденията, откъдето тръгна.

Жена, която е била на първа на линия точно пред жандармеристите заяви, че те са ги настъпили с шутове и са ги блъскали.

Полицаи с каски и шлемове проправят път сред протестиращите на коли на жандармерията и на автобуса, който тръгна от северния вход на Народното събрание с всички, които се намираха в сградата на парламента. Кордонът от полицаи изтласка протестиращите, струпани край загражденията, и ги раздели на две части - едната към храм-паметника "Ал. Невски", другата - към Синодалната палата.

Коли на жандармерията скриха видимостта на протестиращите към северния вход на Народното събрание, откъдето се бяха изведени депутатите. Протестиращите около сградата на Народното събрание продължават да скандират "Оставка", "Червени боклуци", "Арестувайте ги".

Хронология на протеста

Този път протестиращите в столицата се събраха и обсадиха сградата на Народното събрание. Причината е, че в парламента заседаваха парламентарните комисии по бюджет и финанси, по икономическа политика и туризъм и по труда и социалната политика. Основната цел на протестиращите в 40-ата вечер на протести е никой от сградата на парламента да не бъде допуснат да излезе. По последна информация в сградата на парламента се намират трима министри - финансовият Петър Чобанов, социалният Хасан Адемов и икономическият Драгомир Стойнев, както и депутати.

В района на парламента са се строили около 300 полицаи в пълно бойно снаряжение. Пристигнаха и коли на жандармерията. Явно ще бъде направен опит да бъдат изведени останалите в Народното събрание депутати. Протестиращите са обградили органите на реда.

Заради широкия спектър на ограждения, протестиращите са се разделили на няколко групи.

Три групи протестиращи пазят нито един народен представител да не излезе от служебния вход на парламентарната сграда. Две от групите са разположени от двете страни на храм-паметника „Свети Александър Невски" и една е на улица „Париж" - до Светия Синод.

Тази вечер за първи път същински протест пред сградата на Министерския съвет нямаше. Там се събраха не повече от стотина души, които не успяха да блокират движението в района. Младежи на велосипеди минаха покрай тях и ги подканиха да не седят пред Министерски съвет, а да се отправят пред сградата на Народното събрание, тъй като не достигали хора, за да я блокират.