Проект ЗЕМЕДЕЛСКИ СВЯТ,
Съфинансиран от Европейския съюз, Генерална дирекция Селско стопанство и развитие на селските райони, № на договор АГРИ2011-012

Точното тълкувание дали един продукт е млечен или не е описано в наредба на Министерството на земеделието и храните, изработена по настояване на млечния бранш. Това съобщи в предаването „Агросвят” по Дарик Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите. По думите му наредбата почти преповтаря изискванията на европейски регламент, прииет преди време.

Според „тълкуванието”  в наредбата един продукт, който в състава си няма мляко, не може да бъде наречен „млечен деликатес”. Целта е да се предотврати заблуждаването на потребителите, които купуват подобни продукти с убеждението, че в състава им има мляко, а реално това не е така.
„Това е много важно, тъй като ние, българите, сме доста прагматични и често търсим под вола теле. С тази наредба няма да има двусмислие и ще е напълно ясно какво може да съдържа продукт, който се нарича „йогурт” например”, обясни Зоров.

Друга новост е разделението на предприятията, които произвеждат продукция, засегната от наредбата. Единият вид производители ще могат да работят единствено с мляко и до 20 % сухо мляко и концентрат (млекопреработвателни предприятия), а другият вид производители ще могат да правят единствено „имитиращи продукти”.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз, Генерална дирекция Селско стопанство и развитие на селските райони. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Дарик Радио  АД и по-никакъв начин не може да се приеме, че отразява становището на ЕС или генералната дирекция. Европейската комисия не носи никаква отговорност към  ползвателите на информацията от документа.