Приетата през ноември миналата година наредба за ползване на дървесината в държавните и общински територии дава възможност за корупционни схеми и облагодетелстване на кръг от големи фирми в дървообработващия сектор. Това обясни в интервю за Дарик бившият заместник-министър на земеделието Георги Костов, който в момента е председател на Селскостопанската академия. „Тази наредба е сериозно отстъпление от приетите принципи за публичност и прозрачност", обясни Костов, който е и автор на приетия преди по-малко от година Закон за горите.

Няколко са спорните текста в наредбата, които дават възможност най-големите фирми в дървообработващата промишленост да се възползват от дървесината в държавните и общински гори, обясни Георги Костов: „Когато има неясни процедури, това винаги поражда съмнения или изкушения за корупция или ощетяване на държавата по отношение на ценовите параметри. В България публичните гори - държавни и общински – са почти 90 процента, което прави около почти 30 на сто от територията на страната. На територията на тези 30 на сто обаче оперират почти изцяло частни оператори и тези частни оператори са в конкуренция по между си. Ако няма ясни критерии за тази конкуренция, пазарът се изкривява и изкривяването на пазара е свързано най-често с практики, които наричаме с прякото име корупционни или водещи до загуба на държавата".

Костов коментира и промените в Закона за горите, които се отнасят до премахването на процедурата за промяната на предназначението на горите при строеж на писти и лифтове, както и затварянето на ски пистите във Витоша: „Няма законови пречки, които да не позволяват на който и да е концесионер на съоръжения да открие сезона. Сега обаче със промяната, че ски пистите няма да бъдат изключвани от държавните горски територии има една опасност, която тъй като пистите са строеж по Закона за устройство на територията, а правото на строеж се учредява от собственика, да не стане така че частните собственици, не държавните собственици да започнат да си учредяват право на строеж на писти и примерно ще кажат, че от Пампорово да Асеновград всички гори са частни, те могат да бъдат изпълнени с частни писти и никой не може да ги спре". По думите му възможностите за контрол от страна на държавата трябва по някакъв начин да бъдат запазени.

В края на миналата седмица природозащитници и представители на политическа партия „Зелените" съобщиха, че са сезирали Европейската комисия за предлаганите промени в закона за горите, които облекчават строежа на влекове и лифтове в планините.