Nasdaq OMX Group е близо до подаване на оферта за NYSE Euronext, предаде Reuters, като този ход може да предотврати сливането между Нюйоркската фондова борса и германската Deutsche Boerse.

Според източниците на Reuters операторът на Nasdaq Stock Market ще финансира сделката с до 5 млрд. долара ливъридж заем, като планира да продаде бизнеса с деривативи на NYSE Euronext на IntercontinentalExchange.

Въпросът е, че подобна сделка може да не бъде одобрена от антитръстовите власти в САЩ, тъй като ще създаде компания, която еднолично ще доминира на пазара на публични предлагания на дялове в страната и на пазара на опции и фючърси.

От Nasdaq, NYSE, и Deutsche Boerse са отказали да коментират информацията на Reuters.

Ако сделката между NYSE и Deutsche Boerse с провали обаче, американската компания ще трябва да изплати обезщетение от 250 милиона евро (347.5 млн. долара), според условията на одобреното и от двете дружества сливане на стойност 10.2 млрд. долара, което се очаква да завърши до края на тази година.

Вчера медии в САЩ коментираха, че Nasdaq е в напреднали преговори за заем от Bank of America, за да финансира офертата си за сливане с NYSE.

Вчера акциите на NYSE Euronext поскъпнаха с 4.5 на сто, до 36.55 долара в Ню Йорк, а книжата на Nasdaq паднаха с 3 на сто, до 26.37 долара.