Българите затъват в дългове като в блато. Тенденцията, започнала от 2010 г., набира сила с всеки изминал месец. Само от януари до август сме натрупали над 1,6 милиарда лева.

Това показват данните на камарата на частните съдебни изпълнители у нас. Бирниците са образували общо 714 000 изпълнителни дела на кредитори срещу длъжниците им. От тях 43 000 са в полза на банките. Останалите са за просрочени плащания по сметките за парно, вода, ток, мобилни телефони и лизинги на автомобили. За продан са обявени общо 9505 имота.

Всеки четвърти дълг може да бъде зачеркнат, ако влязат в сила готвените поправки в Закона за задълженията и договорите. Депутатът от ГЕРБ Емил Радев ще предложи да се въведе 10-годишна абсолютна давност за борчовете на физическите лица. Тя ще важи за случаите, когато гражданите изпаднат във фалит.

Един от показателите за това е хората да останат без работа. Законът ще важи и със задна дата. Това означава, че ако влезе в сила от януари 2013-а, ще се заличават автоматично дългове от 2003 г., които не са събрани досега.

Според бирниците обаче, с помощта на бързото съдебно производство, както банките, така и дружествата за вода, парно, ток и телефони, вече успяват в рамките на 5 години са си съберат задълженията.

"Има, разбира се, и много случаи, в които въпреки делата, отнемането на имуществото и други мерки, длъжниците не връщат цялата сума", обясниха съдебните изпълнители.

Най-потърпевши от поправките в закона ще бъдат топлофикациите и дружествата за водоснабдяване.

"Причината е, че при физическите лица санкциите са много малки. Нито могат да им спрат водата, за да не ощетяват редовните платци, нито пък да им вземат къщата или хладилника", обясниха още експертите.

Според икономисти загубите на банките ще нараснат с близо половин милиард лева, ако поправката в закона за задълженията стане факт. В момента банковата система губи близо 2 милиарда лева на година от граждани и фирми, които не си плащат заемите. Специално от потребителски кредити на физически лица банките са на червено със 707,5 млн. лева само за тази година, сочат данните на БНБ.

Рекордьор по загуби за 2012-а от дружествата за комунални услуги пък се очертава "Софийска вода". Потребителите дължат на дружеството над 60 милиона лева. 80% от задълженията са на битови абонати.