Назначаването на трети заместник-министър на културата ще бъде одобрено на днешното заседание на правителството.

Новият заместник на министър Вежди Рашидов ще бъде досегашният директор на театър Българска армия Митко Тодоров, като неговият ресор ще бъде провеждането на реформата в театъра.

В дневния ред на кабинета е и планът за действие на българското звено АФКОС, което координира борбата с финансовите злоупотреби, свързани с Европейския съюз.

Новият заместник-министър на културата Митко Тодоров беше представен официално в понеделник от министър Вежди Рашидов и вицепремиера Симеон Дянков.

Тодоров отказа да коментира подробно бъдещата си дейност, но посочи, че няма да има закрити театри и че реформата ще бъде насочена към подобряване качеството на театралния продукт.

По време на днешното заседание правителството ще одобри и плана за действие на звеното АФКОС през тази година. В него са включени мерки за укрепване на кадровия потенциал на структурите, работещи по борбата с измамите.

Според отчета за работата на звеното през 2009-та година, нашите специалисти и експертите от европейската организация ОЛАФ са работили за справяне с контрабандата и фалшификацията на цигари, както и с нередностите по Програма САПАРД.

Влезлите в сила присъди за злоупотреби със средства от еврофондовете са 28, като 22 от тях са по САПАРД и шест по програма „Леонардо да Винчи”.