Националният дворец на културата в София намери място в класацията на The Financial Times за най-непрактичните сгради в света.

Включването на НДК в тази ранглиста само по себе си е и реклама, и комплимент - все пак става дума за големи и важни здания, съобщава "Сега".

В подредбата на авторитетното издание влизат още централата на ФБР във Вашингтон - сградата Хувър), Европарламентът в Страсбург, музеят "Макси" в Рим, жп гарата Шинюку в Токио и др.

FT описва НДК като едно от най-популярните места за събития в София. Сградата може да не е по архитектурния вкус на всеки, но е факт, че привлича едни от големите имена в изкуството.

Ориентирането в нея обаче е трудна задача, защото прилича на лабиринт от слабо осветени коридори, мраморни стълби, ескалатори и зали. Отвън хората се сблъскват с неравните настилки и продължителните ремонти, които още не са довели до резултати, пише авторитетното издание.

А сградата в Страсбург, където заседават евродепутатите, е описана с "нещо като спортна арена отвън, а отвътре - объркващ лабиринт от вътрешни мостове, окачени пътеки, спираловидни стълбища и асансьори".

Изданието пояснява, че понякога се получава конфликт между човешките представи за естетиката на сградите и физическото пространство и че всеки град си има такива примери, а много от бетонните колоси са "вдъхновили" демонстрации и жалби.