Поскъпването не хляба е заради увеличението на брашното и не може да се говори за спекула на пазара. Това обясни пред Дарик председателят на Камарата на индустриалните хлебопроизводители Николай Тапаров.

Той коментира, че от началото на месеца цената на суровината е скочила със 70%. Според Николай Тапаров не може да се предвиди колко ще струва килограм хляб през зимата, защото зърното е борсов продукт. Цената на пшеницата у нас зависи от европейските и световни борси. Ето какво каза Тапаров:

Спекула в нашия случай ще бъде, ако нямаме промяна в изходните параметри за нашето изделие – хляба. А всъщност нещата не стоят така. От началото на август има бих казал драстични повишения в цената на брашното – нещо, което хлебопроизводителите няма как да не отчетат, а в същото време не са и тези, които могат да повлияят.

В проценти това стига някъде до 70 процента поскъпване на суровината. Което автоматично би следвало да рефлектира върху производствената себестойност. Смятам, че е нормално, така че не можем да говорим за спекула. Просто това е пазарът: има промяна при изходните параметри и има промяна и в крайното изделие. В момента цената на брашното, което се предлага, е от 618 лв. до 650 лв. за тон.

По-рано земеделският министър Мирослав Найденов обяви като спекулативно бързото вдигане на цената на хляба.