За последните четири години близо 37 000 български ферми са прекратили работа, съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров. Той побърза да успокои, че не очаква през тази година да има фалирали ферми заради задължителното покриване на европейски хигиенни норми в животновъдните стопанства.

Около 50% от българското мляко отговаря на всички изисквания, обясни още Димитров. Това показва проверка на Българската агенция по безопасност на храните. Фермите, които получават оценка „първо качество” и отговарят на всички норми, са повече от 2600.

Въпреки огромния брой на фермите, които са затворили врати, общото количество мляко не е намаляло, обясни заместник земеделският министър Цветан Димитров. По думите му в сектора тече преструктуриране.

Димитров не очаква фалити на ферми за тази година. „Нашите мерки са насочени към това не да фалират, а да оцелеят. Дадохме широк спектър от възможности: едното е преструктуриране, използване на финансовия ресурс, преди шест месеца дадохме възможност и за директни продажби. Така че финансов ресурс има, воля на държавата има, направили сме предписания на всички ферми, тоест всеки да знае какво трябва да прави, въпрос на самостоятелна инициатива е това да се случи“, каза зам.-министърът.

Според данни на земеделското министерство през миналата година сме изнесли над два пъти повече мляко и млечни продукти спрямо износът през 2006-та и 2007-та. През 2010-та за чужбина са изнесени над 37 000 тона мляко и млечни продукти.