Недостиг на персонал за летния сезон по родното черноморие паникьоса част от хотелиерите в страната. По тази причина бизнесът кани наши сънародници от българската диаспора в Украйна, Молдова и Сърбия да работят в нашите курорти по морето. 

Основна причина персоналът да не достига е засилената емиграция с цел работа към Германия и Великобритания. 

„Положението е сериозно, има хотели, които дори може да не отворят", алармира в събота Веселин Налбантов, член на управата на Съюза на собствениците в курорта Слънчев бряг. 

Готвачите в чужбина вземат по 2 000 евро, а тук месечната им заплата е два пъти по-малка. Пиколото в наш хотел получава 700 лева, а навън пак 700, но евро, отбелязва в. „Труд”. Грабят нашия квалифициран персонал, отсичат хотелиерите. 

"България ще си остане само с едната природа. Всеки казва - курортите ни са по-красиви, като натрупам пари и ще се върна, но като се върне, кой знае и от природата какво ще е останало", коментират хотелиери. Според други техни колеги причината е друга: "Много са обектите, това е проблемът, а не толкова, че персоналът "изтича"." 

Още преди два месеца председателят на българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин обяви, че се очаква проблем с работната ръка. Организацията поиска от социалния министър д-р Хасан Адемов България да издава зелени карти за привличане на работна ръка от Украйна, Молдова, Македония и Сърбия. 

До този момент обаче няма развитие по темата. Междувременно стана ясно, че морето е започнало да връща пясъчната ивица на Ахтопол и тя вече е почти напълно възстановена. Това съобщиха местни жители. През зимата вълните бяха "заграбили" близо половината плаж.Местните се надяваха както всяка година и тази пролет пясъкът да се върне - защото без плаж няма туристи.

Проблемът с плажната ивица в Приморско продължава да е голям. Преди година Северният плаж изчезна и общината потърси помощ от БАН за възстановяването му. Там брегът бе укрепен, но сега е тръгнало свлачище.