Общо 35 млн. тона въглероден диоксид са емитирали през миналата година предприятията в България, които участват в Европейската система за търговия с емисии. Това съобщиха от Изпълнителната агенция околна среда. В сравнение с предходната 2011 година се отчита драстично свиване на емисиите с 4 067 399 тона въглероден диоксид, което може да е резултат на свита стопанска активност от страна на големите предприятия.
 
В периода 2008 - 2012 година емисиите на българската индустрия следваха ефектите на икономическата криза. След пиковите 38 300 733 тона CO2, отчетени от верифициращите органи през 2008 година, последваха две последователни години на спад, съответно с 32 582 933 t CO2 и 33 798 104 t CO2, потвърждават данните, предоставени от Изпълнителната агенция по околна среда.

През 2011 година инсталациите, участващи в националния регистър, са емитирали рекордно количество вредни емисии, общо 39 117 396 tCO2, но следва да се има предвид, че тогава в Европейската схема за търговия с емисии се включиха нови участници, като например Ей и Ес - 3С Марица Изток 1 ЕООД.

От емитираните 35 млн. тона въглероден диоксид през миналата година, ТЕЦ-овете са произвели над 80% от парниковите газове или общо 28 337 632 t CO2, показват още данните на верифицираните емисии.

От Изпълнителната агенция по околна среда уточняват, че въглищните централи са изпитвали недостиг от квоти през миналата година, за което са били предприамани своевременни мерки за информирането им, за да могат да компенсират навреме недостига. Причината е, че участниците в схемата са длъжни да предадат в националния регистър точният брой квоти, отговарящ на емитираните от тях емисии в хода на работата им.

Ако въглищните топлоцентрали са изпитвали недостиг, то във всички останали икономически сектори, покрити от схемата за търговия с емисии, е бил отчетен излишък на квоти. В повече са били квотите, получени от предприятия в стъкларска промишленост, керамичната промишленост, циментова индустрия, рафинериите и други. Този излишък от квоти се намира по индивидуалните сметки на предприятията в Националния регистър и може  да се прехвърля за следващия период на търговия с квоти за емисии или да се търгува на въглеродните пазари.

През следващия трети период на системата за търговия с емисии, който включва времето от 2013 до 2020 година, ще има линейно намаление на безплатните квоти с цел постигане на намаление от 20% на емисиите на парникови газове на Европейски съюз до 2020 година. Операторите на инсталации, които замърсяват повече (емитират по-големи количества CO2) и не могат да оптимизират екологично своите инсталации, ще трябва да купуват квоти от по-ефективните компании.

Важна подробност е, че от тази година се въвежда общ таван на емисионните квоти за целия Европейски съюз, който заменя практиката по определяне на индивидуални лимити за всяка от 27-те страни-членки.

България е подготвила и изпратила до Европейската комисия Национални мерки за изпълнение с предварително количество разпределени квоти, в които са включени всички оператори, притежаващи разрешително за емисии на парникови газове и участвали във втория период, съобщават от Изпълнителната агенция по околна среда. Предстои Европейската комисия да извърши оценка на разпределените безплатно квоти в рамките на целия Европейски съюз и да прецени дали това количество съответства на вече определения таван.

Ако разпределените безплатно квоти в рамките на Европейския съюз са повече от определения таван, безплатните квоти на всички инсталации от Европейския съюз ще бъдат намалени със съответния коефициент така, че общото количество да влезе в рамките на посочения таван.